Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανία: Πόσοι Αλβανοί τζιχαντιστές του ISIS είναι αιχμάλωτοι στη Συρία

Αλβανία: Πόσοι Αλβανοί τζιχαντιστές του ISIS είναι αιχμάλωτοι στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αιχμάλωτοι Πολέμου, Αλ Χολ Προσφυγικός Καταυλισμός (Συρία), Αλβανία, Βαλκάνια, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Συρία, Τζιχαντιστές,

Η Αλβανία είναι μία από τις βαλκανικές χώρες που τροφοδότησε με τζιχαντιστές την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ορισμένοι από αυτούς, που έμειναν μέχρι τέλους να πολεμήσουν, πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Δύο κυριακάτικες αλβανικές εφημερίδες, οι shqiptarja.com και «ΝΤΙΤΑ», αναφέρονται στο θέμα των Αλβανών πολιτών, κυρίως γυναικόπαιδων που βρίσκονται στον καταυλισμό Αλ Χολ στην Ανατολική Συρία, που ελέγχεται από τις δυνάμεις των Κούρδων.

Ανάμεσα στα περισσότερα από 70 χιλιάδες άτομα του καταυλισμού αυτού, σημειώνουν οι εφημερίδες, βρίσκονται και πενήντα (50) Αλβανοί πολίτες.

Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά, οι σύζυγοι και οι πατεράδες των οποίων πολέμησαν στο πλευρό των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Εκτός αυτών, σημειώνουν οι ίδιες εφημερίδες, στον καταυλισμό βρίσκονται και Αλβανοί από το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το Σάββατο, σημειώνουν οι εφημερίδες, μετά από προσπάθειες της κυβέρνησης του Κοσόβου και των Αμερικανών, επέστρεψαν στην Πρίστινα από τη Συρία 110 πολίτες του Κοσόβου, από τους οποίους οι 4 συνελήφθησαν ως τρομοκράτες.

Μέχρι τώρα, γράφουν οι εφημερίδες, οι αλβανικές Αρχές δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για τον επαναπατρισμό των Αλβανών πολιτών, γυναίκες και παιδιά, από το Αλ Χολ της Συρίας.

Το αλβανικό κράτος, σημειώνει η εφημερίδα, δε φοβάται τα παιδιά, φοβάται όμως τις γυναίκες.

Διότι ορισμένες από αυτές είναι γαλουχημένες με εξτρεμιστικές ιδέες και αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την Αλβανία.

Μέχρι τώρα, σημειώνει η εφημερίδα, επέστρεψαν εθελοντικά από τη Συρία, 27 Αλβανοί πολίτες που πολέμησαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Παραμένουν ακόμα εκεί άλλοι 31 ενώ 14 Αλβανοί που πήγαν στη Συρία, έχουν σκοτωθεί.

Τέλος, οι εφημερίδες αναφέρουν και το παράδειγμα του Αλβανού επιχειρηματία Γκιετάν Ντρεγκιώνη ο οποίος, αφού βρήκε τα δυο ανίψια του που είναι στον καταυλισμό Αλ Χολ, προσπάθησε να τα φέρει πίσω στην Αλβανία, προσφέροντας εκατό χιλιάδες ευρώ σε Τούρκους λαθρεμπόρους αλλά δεν τα κατάφερε.

Πόσοι πήγαν στη Συρία

Το 2013 μια ομάδα 52 Σλάβων μουσουλμάνων της Βοσνίας (Βοσνιακοί) πήγαν στη Συρία. Σκοτώθηκαν δύο και 32 επέστρεψαν.

Έως τον Απρίλιο του 2015, 232 Αλβανοί Κοσοβάροι είχαν πάει στη Συρία. Οι περισσότεροι εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2014, 48 Αλβανοί -από διάφορες χώρες των Βαλκανίων- είχαν σκοτωθεί στη Συρία και στο Ιράκ.

Έως τον Μάρτιο του 2016 περίπου 60 Κοσοβάροι τζιχαντιστές είχαν σκοτωθεί σε μάχες.

Έως τον Μάρτιο του 2016 η αλβανική κυβέρνηση υπολόγιζε ότι περισσότεροι από 100 Αλβανοί είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ. 18 είχαν σκοτωθεί και 12 τραυματιστεί.

Αλβανοί από τη Βόρεια Μακεδονία έσπευσαν επίσης στο Ισλαμικό Κράτος. Έως το 2014 γνωρίζαμε ότι έξι από αυτούς σκοτώθηκαν.

Διαβάστε ακόμα: Ethnic Albanian Foreign Fighters in Iraq and Syria – APRIL 2015

Σχετικά άρθρα