Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ψάχνονται» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

«Ψάχνονται» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πρόδρομος Προδρόμου, Τζέιν Χολ Λουτ,

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει να δει πώς θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία της Ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο εάν υπήρξε κάποια εξέλιξη είτε με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είτε με την πρωτοβουλία της κ. Λουτ, είπε ότι «αναμένεται όπως έχει ανακοινωθεί και στα Ηνωμένα Έθνη, ότι η έκθεση θα συζητηθεί σε αυτό το διάστημα».

Ταυτόχρονα, η δική μας πλευρά, «βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κα Λουτ και περιμένουμε να δούμε ποιο τρόπο θα επιλέξει για να συνεχιστεί η πρωτοβουλία αυτή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Υπενθύμισε ότι εκτός του γεγονότος ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν όλο αυτό το διάστημα ανά πάσα στιγμή έτοιμος για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των έξι παραμέτρων που έχει προτείνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ταυτόχρονα έχει ανταποκριθεί και σε ιδέες που έχει καταθέσει η κ. Λουτ.

Περιμένουμε, επομένως, συμπλήρωσε, «να δούμε ποια θα είναι η επιλογή, με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία, διότι, φυσικά, η δική μας πλευρά εννοεί ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ιδέα της κ. Λουτ είναι να μεταβούμε στο εξωτερικό για να μελετηθούν οι όροι αναφοράς με τη σύνθεση που υπήρχε στο Κραν Μοντανά και ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά έχει απαντήσει επ΄αυτού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο προηγούμενο διάστημα και έχει καταθέσει σκέψεις και ιδέες για να υποβοηθήσει το έργο της κ. Λουτ, αλλά και έχει ανταποκριθεί θετικά σε ιδέες τις οποίες έχει αναπτύξει η κ. Λουτ. Περιμένουμε τώρα από την κα Λουτ να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πολύ σύντομα, πιθανώς, να έρθει με πρόταση τύπου Κρανς Μοντανά, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «πολύ σύντομα, πιθανώς, να έρθει με πρόταση για επανάληψη μιας διεθνούς διάσκεψης τύπου Κρανς Μοντανά», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Πιστεύουμε πως είναι ανοικτός ο δρόμος για μια νέα διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, καλά προετοιμασμένη, στη σύνθεση του Κρανς Μοντανά, με το πλαίσιο Γκουτέρες, τόσο για τα θέματα ασφάλειας, εδαφικού, περιουσιακού, αλλά και πολιτικής ισότητας στο τραπέζι εντός του μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

»Πιστεύουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας πολύ σύντομα, πιθανώς, να έρθει με πρόταση για επανάληψη μιας διεθνούς διάσκεψης τύπου Κρανς Μοντανά», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ευχή η τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αρνητική στάση.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το δήλωσε πολλές φορές πως είναι έτοιμος για την επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που έχουμε μείνει και θεωρώ πως η ελπίδα είναι εκεί και το παράθυρο ελπίδας είναι ακόμα ανοικτό», συμπλήρωσε.

Επανέναρξη και όχι επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Άτυπη διάσκεψη μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αναζητείται βάση για επανέναρξη διαπραγματεύσεων από τη Λουτ, με τους ηγέτες και τις εγγυήτριες Ο γ.γ. του ΟΗΕ φαίνεται να διακόπτει την προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ να επιτύχει συμφωνία στους όρους αναφοράς για την επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Εκείνο που πλέον αναζητείται είναι «βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», με εποικοδομητική εμπλοκή των ηγετών και των εγγυητριών δυνάμεων με την κ. Λουτ.

Θα υπάρξουν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες Λουτ με όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμη και επισκέψεις της στις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων, την Ουάσιγκτον και πιθανόν τη Λευκωσία.

Ο νέος χρονικός ορίζοντας είναι να υπάρχουν θετικές εξελίξεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ούτως ώστε να καταγραφούν στο ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Χωρίς αυτές, οι διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης θα πρέπει να αναμένονται δυσκολότερες από τον Ιανουάριο.

Σχετικά άρθρα