Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χαλίφα Χαφτάρ αποφασισμένος να απελευθερώσει την Τρίπολη από τους ισλαμιστές

Ο Χαλίφα Χαφτάρ αποφασισμένος να απελευθερώσει την Τρίπολη από τους ισλαμιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA),

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, διεμήνυσαν χθες Δευτέρα ότι θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης ισλαμικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων στις μάχες που άρχισαν την 4η Απριλίου έγινε γνωστό ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 254 νεκρούς.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαφτάρ, που τελεί υπό τις εντολές μιας παράλληλη κυβέρνησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στη Βεγγάζη, δεν έχει καταφέρει να διασπάσει την περίμετρο ασφαλείας στα νότια προάστια της πρωτεύουσας από την έναρξη της εφόδου του.

Δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση της Τρίπολης απώθησαν τις μονάδες του LNA τις τελευταίες ημέρες στο νότιο προάστιο Άιν Ζάρα, το κυριότερο μέτωπο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που μετέβησαν επιτόπου.

Ωστόσο, ο LNA εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στην πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του LNA, Άχμεντ Μισμάρι, διέψευσε ότι υπήρξε υποχώρηση μονάδων του, πάντως δήλωσε ότι η προέλαση του έχει επιβραδυνθεί διότι οι περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες είναι πυκνοκατοικημένες.

Πρόσθεσε ότι έχουν κληθεί ενισχύσεις για να ανοίξουν νέα μέτωπα στην Τρίπολη και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθεί πυροβολικό και θα αναπτυχθούν μονάδες πεζικού τις προσεχείς ημέρες.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες. Τη Δευτέρα η κατάσταση ήταν συγκριτικά πιο ήρεμη στο μέτωπο, με λιγότερους βομβαρδισμούς, ανέφεραν κάτοικοι.

Η κακοκαιρία δεν επέτρεψε να γίνουν αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε ο Μισμάρι.

Παρ’ όλ’ αυτά, ακούγονταν πυρά ως το κέντρο της πρωτεύουσας, 11 χιλιόμετρα από το μέτωπο, ενώ μια στήλη καπνού υψωνόταν σε ένα σημείο στη νότια Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη της επίθεσης την 4η Απριλίου έχει φθάσει τους 254 νεκρούς και τους 1.228 τραυματίες.

Πάνω από 32.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Η νέα αναζωπύρωση στη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, απειλεί να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου, να αυξήσει ξανά τις ροές προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και να επιτρέψει σε τζιχαντιστές να εκμεταλλευθούν τη σύγκρουση για να αποκτήσουν ερείσματα.

Ακόμη κι αν κηρυσσόταν κατάπαυση του πυρός, όπως ζητεί ο ΟΗΕ, ο LNA θα είχε κερδίσει πολύ έδαφος: πλέον ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών νότια της Τρίπολης, συμπεριλαμβανομένης μιας προκεχωρημένης βάσης στη Γαριάν, μια ορεινή πόλη περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Σχετικά άρθρα