Την άμεση ανάγκη ανακαίνισης του Γουέστμινστερ, του εμβληματικού κτηρίου της βρετανικής δημοκρατίας, ξύπνησαν οι δραματικές εικόνες της φλεγόμενης Notre Dame.
Το Γουέστμινστερ έχει αρκετά προβλήματα. Νερό που στάζει από τις στέγες, χαλασμένες σωληνώσεις και κυρίως ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς τα τελευταία χρόνια, λόγω του οποίου πυροσβέστες επιβλέπουν το κτήριο όπου στεγάζονται η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων 24 ώρες το 24ωρο, καθιστούν επιτακτικές τις εργασίες ανακαίνισης προτού να είναι αργά.
Εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς προειδοποιούν για τον κίνδυνο φωτιάς, κατάρρευσης, όπως και για ελαττώματα στις καλωδιώσεις μεταξύ άλλων.
«Είναι μεγάλη τύχη που δεν έχει τραυματιστεί κανείς σοβαρά στο Γουέστμινστερ», ανέφερε σε άρθρο του ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Τα ηλεκτρικά, τα υδραυλικά και τα συστήματα θέρμανσης και αποχέτευσης έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής τους και είναι κατεστραμμένα.
»Με κάθε χρόνο που περνά ο κίνδυνος μιας καταστροφικής φωτιάς μεγαλώνει», υπογράμμιζε.
Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό που συνέβη στις αρχές Απριλίου, μόλις λίγες ημέρες πριν από την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων.
Ενόσω διεξαγόταν διάλογος για το Brexit, μεγάλη ποσότητα νερού άρχισε να τρέχει από το ταβάνι στη Βουλή των Κοινοτήτων, πάνω από τα κεφάλια των Βρετανών βουλευτών, με τους τεχνικούς να προσπαθούν να τους καθησυχάσουν ότι δεν πρόκειται για αποχέτευση.
Το πιο επικίνδυνο όλων ωστόσο είναι ότι από το 2008 έως το 2012 είχαν καταγραφεί 40 περιστατικά παρ’ ολίγον πυρκαγιάς, οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.
Το μεγαλύτερο τμήμα του Γουέστμινστερ κτίστηκε από το 1840 έως το 1870, έπειτα από φωτιά που ξέσπασε το 1834 καταστρέφοντας το προϋπάρχον κτίριο.
Όμως, υπάρχουν και τμήματα 900 ετών, τα οποία φιλοξενούν ακόμη συνεδριάσεις βουλευτών.
Οι εργασίες ανακαίνισης που αναβάλλονται επί δεκαετίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, έως το φθινόπωρο, εφόσον το Brexit δεν αναβληθεί εκ νέου, σχολιάζει με νόημα η Monde.