Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε «ασφυξία» οδηγεί την Τουρκία ο Ερντογάν – Οικονομία και S-400

Σε «ασφυξία» οδηγεί την Τουρκία ο Ερντογάν – Οικονομία και S-400
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εφημερίδα Φιλελεύθερος, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

«Αλλοπρόσαλλες κινήσεις και λάθη επί λαθών», αποδίδουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημαίνοντες κύκλοι της ΕΕ, θεωρώντας ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα του σε οικονομική ασφυξία», με πιο πρόσφατο παράδειγμα ένα πρωτοφανές, πλασματικό «φούσκωμα», των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, που τείνει να καταστεί μπούμερανγκ.

Όπως γράφει ο Παύλος Ξανθούλης στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επικαλούμενος κύκλους της ΕΕ, το ζήτημα των S-400 και οι κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, το αίτημα για επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και η κατάργηση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας από τον Τούρκο Πρόεδρο, αναμένεται να «βυθίσουν» ακόμη περισσότερο την τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με την τρελή πορεία του πληθωρισμού και την απώλεια πέραν του 30% της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, από το 2018.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν, εάν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κάνει άμεσα «ριζικές διορθωτικές κινήσεις», τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες, σε όλα τα μέτωπα και ενδέχεται να οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, τις εξελίξεις παρακολουθεί η Κομισιόν, η οποία έχει ήδη δρομολογήσει τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία, που αναμένεται να εκδοθεί μετά τις ευρωεκλογές, «για ευνόητους λόγους».

Οι ίδιοι κύκλοι, έλεγαν στον «Φιλελεύθερο» ότι η Κομισιόν οφείλει να καταγράψει στην ετήσια έκθεσή της, όχι μόνο την κατάλυση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, αλλά και την κατάργηση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας και εκλαμβάνεται ως ένα από τα «μεγάλα λάθη» που εκτιμάται ότι «θα στοιχίσουν» στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα:

Κεντρική Τράπεζα: Όπως όλοι οι «ανεξάρτητοι θεσμοί» του τουρκικού κράτους, έτσι και η Κεντρική Τράπεζα πέρασε στα χέρια της Κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία δείχνει να τα έχει κάνει κυριολεκτικά θάλασσα.

Πέραν της κατάργησης της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και των λαθών που αποδίδονται στο ζήτημα των επιτοκίων, προκαλώντας ανησυχίες σε επενδυτές και αγορές, η Κυβέρνηση Ερντογάν ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, «φουσκώνοντας» πλασματικά τα κεντρικά αποθέματα!

Αν και τα πραγματικά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας υπολογίζονταν σε λιγότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια (στοιχεία Bloomberg και υπολογισμός FT), τα στοιχεία που δόθηκαν επισήμως παραπέμπουν τον Απρίλιο σε 28,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το υπόλοιπο ποσό των 12,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πηγάζει από βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Τράπεζας μέσω swaps.

Με άλλα λόγια, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έδινε στις εμπορικές τράπεζες λίρες και έπαιρνε ως αντάλλαγμα δολάρια, προκειμένου να τα επιστρέψει λίγες ημέρες αργότερα, κάτι που παραπέμπει σε πλασματικά και φουσκωμένα κεντρικά αποθέματα.

Επανάληψη εκλογών: Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, από τον κυβερνητικό συνασπισμό και η εμμονή Ερντογάν να ζητήσει επανάληψη των εκλογών, επιτείνει την αμφισβήτηση της σταθερότητας στην Τουρκία και ήδη αξιολογείται αρνητικά από επενδυτές.

S-400: Κύκλοι της ΕΕ ζήτησαν ενημέρωση αναφορικά με την πρόσφατη «αποστολή» του γαμβρού του Ταγίπ Ερντογάν, υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου και αφού έγινε δεκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε «λογικός» (reasonable) επί της τουρκικής επιχειρηματολογίας για τους S-400.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που εξασφαλίστηκε από κύκλους της ΕΕ, η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει τους S-400 από τη Ρωσία (γίνεται λόγος για τον Ιούνιο, χωρίς να είναι βέβαιο), αλλά αφήνει ωστόσο ανοικτό το θέμα της ενεργοποίησής τους.

Η Άγκυρα φέρεται να έχει διαμηνύσει προς την Ουάσιγκτον ότι είναι έτοιμη να βρει μια λύση που θα εξυπηρετεί όλα τα μέρη (πρότεινε να ενεργοποιηθούν σε σημείο που να μην επηρεάζει τα νατοϊκά συστήματα και τα αεροσκάφη F35), προκειμένου να μην προκαλέσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, που εάν εκδηλωθούν θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Σημειώνεται πάντως ότι η μόνη λύση που φέρονται να βλέπουν στις ΗΠΑ, είναι η ακύρωση της παραγγελίας των S-400, ενώ σημειώνεται ότι ο τελικός λόγος ανήκει στο Κογκρέσο, το οποίο έχει ήδη προειδοποιήσει με κυρώσεις την Τουρκία.

ΝΑΤΟ: Πέραν των οικονομικών προβλημάτων που απειλούν την Τουρκία, ενδεχόμενη εγκατάσταση και ενεργοποίηση των S-400 εκτιμάται ότι θα την υποβιβάσει σε κράτος δεύτερης κατηγορίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ήδη δημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος», 12 κράτη της Συμμαχίας που θα προμηθευτούν F35, θεωρούν ότι ενδεχόμενη ενεργοποίηση των S-400 στην Τουρκία, θα παράσχει στρατιωτικό πλεονέκτημα στη Ρωσία, εις βάρος του ΝΑΤΟ.

Ζοφερή εικόνα συρρίκνωσης ΑΕΠ

Εικόνα συρρίκνωσης της τουρκικής οικονομίας το 2019, κατά 2-2,5% ΑΕΠ δίνουν τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και οίκοι αξιολόγησης, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα μετά την υποχώρηση που κατέγραψε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Τουρκίας, κατά 1,6% και κατά 2,4%, το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2018, αντίστοιχα.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Ερντογάν θεωρείται πάντως ο πληθωρισμός, ο οποίος φέρεται να προσεγγίζει το 20% (19,71%), με τα είδη πρώτης ανάγκης να καταγράφουν αύξηση 30% μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί σε ξένο συνάλλαγμα, εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που συνεπάγεται διπλή ζημιά.

Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι εάν η Κυβέρνηση Ερντογάν δεν προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, κυρίως στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τότε οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές για την τουρκική οικονομία…

Η Κομισιόν ρίχνει το μπαλάκι των αποφάσεων στα κράτη-μέλη

Η Κομισιόν αναμένεται να καταγράψει την ολοένα και μεγαλύτερη «μετακίνηση» της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, στην επικείμενή της έκθεση, που για λόγους τακτικής παραπέμπεται μετά τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23-26 Μαΐου.

Όπως έλεγαν στον «Φιλελεύθερο» ξένοι διπλωματικοί κύκλοι, στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών, υπό τον Αυστριακό Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, είναι να δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης στα κράτη-μέλη, ούτως ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες μιας διεξοδικής συζήτησης και να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με το όποιο ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία, αναμένεται να εγείρουν και πάλι θέμα τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, κάτι πάντως που απαιτεί ομόφωνη απόφαση των «28» και εκ των πραγμάτων θεωρείται απίθανο να εξασφαλιστεί.

Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι η έκθεση της Κομισιόν θα προκαλέσει νέο γύρο συζητήσεων, γύρω από το σενάριο της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, ως το εργαλείο άτυπης υποκατάστασης της ανενεργούς ενταξιακής της πορείας, κάτι άλλωστε που στήριξε η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων της απερχόμενης Ευρωβουλής, περιλαμβανομένου και του Προέδρου της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, το προσεχές φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση της Κομισιόν θα αντανακλά την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, όπως και η κατάργηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενώ, όπως πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος», επιδιώκεται όπως υπάρξει και ειδική αναφορά για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, σε συνδυασμό με το αίτημα Ερντογάν για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στην Κωνσταντινούπολη, «αναλόγως εξελίξεων».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κεντρικής Τράπεζας και των κραδασμών που επιφέρει σε επενδυτές και αγορές η χειραγώγησή της από το καθεστώς Ερντογάν, ξένοι διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» ότι η Κομισιόν δεν έχει επιλογή και ότι θα πρέπει το ζήτημα αυτό να περιληφθεί στην έκθεση, εκδίδοντας μάλιστα και «ξεκάθαρες συστάσεις» προς την Άγκυρα.

Σχετικά άρθρα