Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι μετά τις «μαγκιές» τώρα φοβούνται – Οι S-400 -λένε- δεν θα κατασκοπεύουν για τους Ρώσους

Οι Τούρκοι μετά τις «μαγκιές» τώρα φοβούνται – Οι S-400 -λένε- δεν θα κατασκοπεύουν για τους Ρώσους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρωσία, Τουρκία,

Η Τουρκία άλλαξε ελαφρώς γραμμή την Παρασκευή και παραδέχθηκε ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, που έχει προκαλέσει και ένταση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ.

»Είναι λάθος να λέει κάποιος ότι η Τουρκία δεν τις λαμβάνει υπόψη της», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου αναφερόταν στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Τουρκία τον Ιούλιο -ίσως και νωρίτερα-, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την Άγκυρα να επιλέξει μεταξύ των S-400 και του αμερικανικού αεροσκάφους F-35, το οποίο επίσης επιθυμούν οι ισλαμιστές να αποκτήσουν.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές του μήνα τις παραδόσεις εξοπλισμού εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35.

Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η τεχνολογία που διαθέτουν οι S-400 θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση τεχνολογικών στοιχείων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η Άγκυρα, και ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.

Επίσης, οι Ρώσοι θα μπορούν να κατασκοπεύουν τις κινήσεις των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών -ακόμα και των αόρατων- μέσω των S-400.

«Δεν θεωρούμε βάσιμους τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι S-400 θα μπορούσαν να διεισδύσουν στα συστήματα των F-35, αν αναπτυχθούν στην Τουρκία», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Υπενθύμισε ότι η Άγκυρα είχε προτείνει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον.

«Ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση από τις ΗΠΑ, όμως το ΝΑΤΟ δέχθηκε θετικά την πρότασή μας», πρόσθεσε.

Την ώρα που διαφαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για την τουρκική οικονομία, η Άγκυρα εμφανίζεται ανήσυχη.

Ωστόσο, είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι καταλήγουν συνήθως οι αμετροεπείς «παλικαρισμοί».

Σχετικά άρθρα