Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία «ελπίζει» να τη «σώσει» ο Τραμπ – Η Ουάσιγκτον όμως είναι έξαλλη

Η Τουρκία «ελπίζει» να τη «σώσει» ο Τραμπ – Η Ουάσιγκτον όμως είναι έξαλλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Τουρκία,

Σε μία προσωπική παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ εναποθέτει η Τουρκία τις ελπίδες της προκειμένου να αποφύγει τις τιμωρητικές κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο δεν φαίνεται να έχει περιθώρια να αντιμετωπίσει τους πολλούς επικριτές της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται επί μήνες σε σύγκρουση για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επιμένουν ότι δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζεται ως απειλή για αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία και ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των κυρώσεων, εάν η Τουρκία προχωρήσει στη συμφωνία με τη Ρωσία.

Η Τουρκία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ως μέλος του NATO δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και επομένως οι κυρώσεις δεν πρέπει να επιβληθούν.

Είναι η ίδια Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, που εισέβαλε στην Κύπρο και βομβάρδισε τον επίσης ΝΑΤΟϊκό ελληνικό στρατό.

Είναι η ίδια Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, που συνεργάζεται με τη Ρωσία και παινεύεται ότι θα προχωρήσει σε συμπαραγωγή των S-400.

Είναι η ίδια Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, που συνεργάζεται με το Ιράν και υποδαυλίζει ισλαμιστικές οργανώσεις κατά του Ισραήλ.

Δύο μήνες πριν από την παράδοση των πρώτων S-400 στην Τουρκία, ομάδα ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων μετέβη αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με μία αναπάντεχη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

«Έχουμε ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μία πιο θετική συμπεριφορά από το Κογκρέσο», δήλωσε ένας εκ των ανώτατων αξιωματούχων στο Reuters.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών –και γαμπρού του Τούρκου προέδρου– Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αν και ελάχιστα από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σχετικά άρθρα