Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Κύπρο ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ – Στην ατζέντα το εμπάργκο όπλων

Στην Κύπρο ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ – Στην ατζέντα το εμπάργκο όπλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Ρόμπερτ Μενέντεζ,

Στην Κύπρο βρέθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για άρση του αμερικανικού εμπάργκο προς τη Λευκωσία.

Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, χαρακτηρίζοντάς τη εξαιρετική και ότι έχει μια μακρά σχέση με την Κύπρο.

Στην ατζέντα της συνάντησης πέραν του εμπάργκο όπλων και του Κυπριακού, τέθηκε και το μείζον για την Κύπρο θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε συζητήθηκε η στρατηγική ασφάλειας και η ενεργειακή στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή, η συνεχιζόμενη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, για θέματα της εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, τα οικονομικά ζητήματα και η δυναμική αλλαγή στα τραπεζικά ζητήματα της Κύπρου.

«Είχαμε μια πολύ εκτενή, πολύ θετική συνομιλία και προσβλέπω στη συνέχιση της εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου.

»Θεωρώ ότι αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο για να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέση της, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση», κατέληξε.

Εμβάθυνση πολυμερών σχέσεων

ΗΠΑ και Κύπρος μετά τη δήλωση προθέσεων που υπέγραψαν πέρυσι το Νοέμβριο οι ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης-Πομπέο, αποσκοπούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

Η Κύπρος διαθέτει έντονα χαρακτηριστικά ασφάλειας, που μαζί με την Ελλάδα, την καθιστούν πόλο έλξης για τους Αμερικανούς τόσο από την πλευρά των ενεργειακών σχέσεων όσο και για το ενδιαφέρον, γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό, που αποκτά όλη η περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεδιπλωθεί ένα σύμπλεγμα συνεργασιών που από τη μια από τη μια πλευρά έχει την Ελλάδα και την Κύπρο και από την άλλη χώρες της Αν. Μεσογείου που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συνέργειες τόσο στο ενεργειακό μέρος αλλά και στη συνταύτιση στρατηγικών σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, ασφάλειας στη θάλασσα, εκπαίδευση, τεχνολογία, υγεία κτλ.

Η διπλωματική πολυμέρεια έχει καταστεί έτσι βασική στρατηγική για την περιοχή, με την αμερικανική διπλωματία να βασίζει πολλά σε αυτή περνώντας από τη θεωρία στην πράξη μέσα από κινήσεις όπως ήταν η υπογραφή της δήλωσης προθέσεων αλλά και η επερχόμενη άρση του εμπάργκο προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται η Τουρκία, διπλωμάτες της οποίας αναγνωρίζουν την περιθωριοποίηση που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά την ίδια ώρα εξαντλούνται σε απειλές προς την Κύπρο με προμετωπίδα τα ενεργειακά και το κυπριακό, παρά τη θετική ατζέντα της Λευκωσίας και την επιχειρηματολογία πέριξ του ότι οι τριμερείς εν προκειμένω αλλά και όλες εν γένει οι συνεργασίες που αναπτύσσονται δεν αποκλείουν καμία χώρα.

Σχετικά άρθρα