Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκλογές Βόρεια Μακεδονία: «Το ιερό όνομα Μακεδονία να μην ξεχαστεί»

Εκλογές Βόρεια Μακεδονία: «Το ιερό όνομα Μακεδονία να μην ξεχαστεί»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, Εκλογές, Σκόπια, Στέβο Πεντάροφσκι,

Στη Βόρεια Μακεδονία έχουν την Κυριακή 21 Απριλίου τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα πραγματοποίησαν κεντρικές συγκεντρώσεις στα Σκόπια με ομιλητές τους υποψήφιους προέδρους.

Η προεκλογική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου, καθώς και οι τηλεμαχίες των τριών υποψηφίων.

Ο πρώτος γύρος είναι στις 21 Απριλίου και στις 5 Μαΐου ο δεύτερος.

«Να μη ξεχαστεί η Μακεδονία»

Οι δεξιοί «αρχαιομακεδόνες» του VMRO-DPMNE -του αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας- πραγματοποίησαν κεντρική συγκέντρωση το Σάββατο 13 Απριλίου.

Μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ενώπιον μερικών χιλιάδων, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, υποστηρικτών και μελών του κόμματος, μίλησε η υποψήφια του κόμματος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάφκοβα.

Η Σιλιάνοφσκα, πρώην συνεργάτης της Ανοιχτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος και «καθηγήτρια» πανεπιστημίου στα Σκόπια, απευθύνθηκε με τη γνωστή εθνικιστική ρητορική του ψευδομακεδονισμού.

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα της χώρας, αλλά και στο διεθνές δίκαιο.

Η Σιλάνοφσκα απηύθυνε μήνυμα για μαζική συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

Τότε, τόνισε, «η νέα κυβέρνηση δεν θα ζητά από εμάς να ξεχάσουμε τα λόγια του εθνικού ύμνου… και θα προφέρει το ιερό όνομα της Μακεδονίας, διότι αυτό είναι η ταυτότητά μας».

Λόγο προς τους παριστάμενους στην συγκέντρωση απηύθυνε και ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Άσκησε έντονη κριτική για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η οποία, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, είναι επιζήμια και για τα εθνικά συμφέροντα του κράτους.

«Ανοίγει ο δρόμος μας προς τη Δύση»

Ο υποστηριζόμενος από τα κυβερνώντα κόμματα SDSM και DUI, Στέβο Πεντάροφσκι, στον λόγο που εκφώνησε ενώπιον των υποστηρικτών και των κομματικών μελών, που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 14 Απριλίου μπροστά από τα Γραφεία της ΕΕ στα Σκόπια, για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε, τόσο την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και την Συμφωνία με την Βουλγαρία ως ιστορικές που ανοίγουν τον δρόμο προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της χώρας.

Δημοσκοπήσεις

Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να έχει το προβάδισμα ο Πεντάροφσκι.

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία «M – Prospect», το 69,1% των πολιτών θα ψηφίσουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ το 23% δεν πρόκειται να ψηφίσει και το 7,8% δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποιον θα δώσει την ψήφο του.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από 4 μέχρι 10 Απριλίου, σε δείγμα 1.197 ερωτηθέντων, σλαβικής και αλβανικής καταγωγής, δείχνει επίσης ότι το 77% των πολιτών δεν θα μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές, ενώ το 10,7% θα τις μποϋκοτάρει.

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ότι το 26,7% των ερωτηθέντων θα ψηφίσουν τον Στέβο Πεντάροφσκι.

Το 24% την Σιλιάνοφκσα-Ντάφκοβα και το 11% τον Μπλέριμ Ρέκα.

Το 16,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο, ενώ το 15,8% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Οι σλαβικής καταγωγής ερωτηθέντες, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Σιλιάνοφσκα (34%), ενώ στον Πεντάροφσκι 28,7% και στον Ρέκα 0,8%.

Το αλβανικό εκλογικό σώμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, προσφέρει μέγιστη στήριξη στον Ρέκα (40,80%), ενώ τον Πεντάροφσκι θα στηρίξει το 20,5% και την Σιλιάνοφσκα Ντάφκοβα μόλις το 0,3%.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που διεξήγαγε το «Ινστιτούτο για Δημοκρατία “Societas Civilis”» σε συνεργασία με το «“Μακεδονικό” Κέντρο για Διεθνή Συνεργασία» από 7 μέχρι 11 Απριλίου, σε δείγμα 967 ερωτηθέντων, ο Πεντάροφσκι προηγείται της Σιλιάνοφσκα κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 27,2% θα στηρίξει τον Πεντάροφσκι, το 23,5% την Σιλιάνοφσκα Ντάφκοβα και το 11% τον Ρέκα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι το 17,7% των ερωτηθέντων δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποιον θα δώσει την ψήφο του, ενώ το 16,4% δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει κανέναν από τους τρεις υποψηφίους.

Βάσει των ανωτέρω δημοσκοπήσεων, πολιτικοί αναλυτές της Βόρειας Μακεδονίας εκτιμούν ότι στις επικείμενες προεδρικές εκλογές καθοριστικός θα είναι ο β΄ γύρος στις 5 Μαΐου.

Σχετικά άρθρα