Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΣΑ του ΟΗΕ κάλεσε τον Χαφτάρ να μην καταλάβει την Τρίπολη της Λιβύης

Το ΣΑ του ΟΗΕ κάλεσε τον Χαφτάρ να μην καταλάβει την Τρίπολη της Λιβύης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Τζιχαντιστές, Τρίπολη, Χαλίφα Χαφτάρ,

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ζήτησε από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, να σταματήσουν την προέλαση που εξαπέλυσαν για να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, προειδοποιώντας ότι αυτή η στρατιωτική ενέργεια απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.

Στην Τρίπολη εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, στην οποία συμμετέχουν και οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Είναι το τελευταίο καθεστώς της ισλαμικής «Αραβικής Άνοιξης», που ο κοσμικός και σύμμαχος της Αιγύπτου Χαφτάρ επιδιώκει να καταλύσει.

Να σημειωθεί ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι και Αμερικανός υπήκοος ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις και με τη Μόσχα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) να σταματήσουν κάθε στρατιωτική κίνηση», δήλωσε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ Κρίστοφ Χόισγκεν, διαβάζοντας την ανακοίνωση του 15μελούς αυτού οργάνου, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίασή του που συγκλήθηκε κεκλεισμένων των θυρών που με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις.

«Τα μέλη του ΣΑ επίσης ζήτησαν από όλες τις δυνάμεις να αποκλιμακώσουν και να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα.

»Δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στην σύρραξη», πρόσθεσε ο Χόισγκεν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ, ο αναπληρωτής πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, ο Τζόναθαν Άλεν, ζήτησε «ρητά» από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού να διακόψουν την προέλασή τους προς την Τρίπολη.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη με τις προσπάθειες όμως για ειρήνευση να φαίνεται ότι έπεσαν στο κενό.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι αναχωρεί από τη Λιβύη με «βαριά καρδιά» και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος έχει διατάξει τα στρατεύματά του να βαδίσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Λέγεται ότι τα στρατεύματα του Χαλίφα Χαφτάρ έχουν λάβει στολές και εξοπλισμό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι επίσης ορκισμένοι εχθροί των ισλαμιστών και της Τουρκίας.

Η πλευρά Χαφτάρ έχει κατηγορήσει επανειλημμένως το τουρκικό καθεστώς ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της Λιβύης μέσω της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Με απλά λόγια, τα στρατεύματα του Χαλίφα Χαφτάρ είναι σύμμαχοι της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο χωρών συμμάχων της Ελλάδας, ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης σχετίζεται με ισλαμιστές, Μουσουλμανική Αδελφότητα και Τουρκία.

Στις φωτογραφίες, στρατιώτες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ.

Στον πολεμικό χάρτη της Λιβύης, με το ελαφρύ κόκκινο χρώμα απεικονίζονται τα εδάφη που ελέγχει ο Χαλίφα Χαφτάρ. Όπως βλέπεται, κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Με μοβ τα εδάφη που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Με πράσινο στον νότο, εδάφη που ελέγχουν φυλές.

Σχετικά άρθρα