Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κογκρέσο ενάντιο στη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης

Το Κογκρέσο ενάντιο στη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Κογκρέσο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Σαουδική Αραβία, Υεμένη,

Το Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα την Πέμπτη για τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να περιορίσει την εξουσία του προέδρου να πάει στον πόλεμο και να επιπλήξει την εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ψήφους 247 υπέρ έναντι 175 κατά, με περίπου 15 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να το υιοθετούν, θα αποσταλεί στο γραφείο του Προέδρου των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να ασκήσει βέτο, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα ταχθήκαμε ξεκάθαρα εναντίον του πολέμου και του λιμού, υπέρ (της εκχώρησης) των στρατιωτικών εξουσιών στο Κογκρέσο, ψηφίζοντας τον τερματισμό της συνενοχής μας στον πόλεμο της Υεμένης», δήλωσε ο ανεξάρτητος γερουσιαστής και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, ο συντάκτης του ψηφίσματος.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια που το Κογκρέσο χρησιμοποιεί τον νόμο που ψηφίστηκε το 1973 για να περιορίσει τις στρατιωτικές εξουσίες ενός προέδρου.

Με το ψήφισμα για την Υεμένη, «το Κογκρέσο απαιτεί από τον πρόεδρο να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις εχθροπραξίες» στην Υεμένη μέσα σε διάστημα 30 ημερών, εκτός από τις επιχειρήσεις εκείνες που στοχοθετούν την Αλ Κάιντα.

Ο πρόεδρος μπορεί να ζητήσει μια αναβολή, αλλά θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος επιμένουν ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Υεμένη παραβιάζει το Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι το Κογκρέσο και όχι ο πρόεδρος καθορίζει το πότε συμμετέχει η χώρα σε πόλεμο.

Σχετικά άρθρα