Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε από αμερικανικό έδαφος: «Κλεισμένη συμφωνία οι S-400»

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε από αμερικανικό έδαφος: «Κλεισμένη συμφωνία οι S-400»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρωσία, Τουρκία,

Η αγορά του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400 είναι «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, επανέλαβε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι τόνοι στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν ανέβει εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το σύστημα S-400, το οποίο η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του NATO.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, θα επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον προτρέπει την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως αν και θα ήθελε να κλείσει τέτοια συμφωνία, αυτή θα καταστεί εφικτή μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Patriot, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία.

«Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έλαβε νέα προσφορά για τα συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει τιμές και ημερομηνίες παράδοσης, και συμπλήρωσε πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να εγγυηθεί την πώληση, λόγω των αντιστάσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Στο μεταξύ το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία για να μελετηθεί το ζήτημα της σχεδιαζόμενης αγοράς από την Άγκυρα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Δεν είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών» και αυτός δεν είναι «ο δρόμος που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να υπάρξει επίλυση» του ζητήματος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Παχόν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πάντως την Πέμπτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την Τουρκία, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι δύο σύμμαχες χώρες θα μπορέσουν να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός.

Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για την πώληση αντιαεροπορικών Patriot (διαθέτει η Ελλάδα) και παράδοση F-35 είναι η ακύρωση της αγοράς των S-400.

Σχετικά άρθρα