Από σήμερα στο Μπρουνέι ομοφυλόφιλοι και μοιχοί θα εκτελούνται, όπως προστάζει ο ισλαμικός νόμος της Σαρία, που τέθηκε σε πλήρη ισχύ.
Την ενίσχυση της ισλαμικής παιδείας στη χώρα του από σήμερα ζήτησε ο σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιάχ, την ώρα που τίθεται σε ισχύ νέα νομοθεσία η οποία βασίζεται στη Σαρία και -μεταξύ άλλων- προβλέπει τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου για την ομοφυλοφιλία.
Ο νέος ποινικός κώδικας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από μη κυβερνητικές οργανώσεις, χώρες και προσωπικότητες που ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτό το μικρό κράτος, πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, που βρίσκεται στο νησί του Βόρνεο.
Βάσει του νέου ποινικού κώδικα επεκτείνεται ο κατάλογος των αδικημάτων που τιμωρούνται με θάνατο.
Πλέον σε αυτόν περιλαμβάνονται ο βιασμός, η μοιχεία -για τους μουσουλμάνους- η κλοπή και η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ.
Σύμφωνα με τη Σαρία, η πιο αυστηρή ποινή για την ομοφυλοφιλία είναι ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου.
Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες στο Μπρουνέι είναι αντιμέτωποι με διακρίσεις εδώ και χρόνια.
Μέχρι πρότινος η ανώτατη ποινή για ομοφυλοφιλικές πράξεις ήταν δέκα χρόνια κάθειρξη.
Επίσης, η νέα νομοθεσία εισάγει τη δημόσια μαστίγωση ως τιμωρία για την άμβλωση και τον ακρωτηριασμό για την κλοπή.
Επιπλέον, ποινικοποιεί την έκθεση των παιδιών των μουσουλμάνων σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές κάθε άλλης θρησκείας πλην του ισλάμ.
Διεθνείς επικρίσεις για την απόφαση
Οι διεθνείς επικρίσεις αυξήθηκαν για την εξέλιξη αυτή.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, κατήγγειλε τη Δευτέρα (01/04) «τις απάνθρωπες και σκληρές ποινές» που προβλέπει η νέα νομοθεσία και ζήτησε την ακύρωσή τους.
Ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζορτζ Κλούνεϊ, όπως και ο Βρετανός τραγουδιστής, Έλτον Τζον, απηύθυναν έκκληση για μποϊκοτάζ των εννέα πολυτελών ξενοδοχείων που ανήκουν στον σουλτάνο του Μπρουνέι.
Εξάλλου, πολιτικοί από το Λος Άντζελες, όπου βρίσκονται δύο από τα ξενοδοχεία αυτά, ένωσαν σήμερα τις φωνές τους στην έκκληση για μποϊκοτάζ.
Στη Γαλλία, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον σουλτάνο να «αποκηρύξει αυτό το νομοσχέδιο και να διατηρήσει το μορατόριουμ στην εκτέλεση της θανατικής ποινής που ισχύει από το 1957».
Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι η υιοθέτηση της νομοθεσίας είναι αντίθετη «στις διεθνείς υποχρεώσεις» του Μπρουνέι «απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτίμησε ότι η νομοθεσία είναι «βάρβαρη στην ουσία της» και «επιβάλει απαρχαιωμένες ποινές για πράξεις που δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καν έγκλημα».
Ο Χασανάλ Μπολκιάχ, που κυβερνά το Μπρουνέι με σιδηρά πυγμή από το 1967, δεν ανακοίνωσε επισήμως στη σημερινή του ομιλία την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, όμως ζήτησε να ενισχυθεί το ισλάμ στη χώρα.
«Επιθυμώ να δω την ενίσχυση της διδασκαλίας του ισλάμ στη χώρα», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητώντας να ακούγεται το κάλεσμα για προσευχή σε όλους τους δημόσιους χώρους και όχι μόνο στα τεμένη, ώστε οι πιστοί να θυμούνται τις υποχρεώσεις τους.
Το Μπρουνέι είναι μία χώρα «δίκαιη και ευτυχισμένη», διαβεβαίωσε, απαντώντας στους επικριτές του.
«Οποιοσδήποτε έλθει στη χώρα θα έχει μια ευχάριστη εμπειρία και θα ζήσει σε ένα ασφαλές και αρμονικό περιβάλλον».
Ούτε οι Αρχές του Μπρουνέι επιβεβαίωσαν αμέσως την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, όμως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο ότι θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα.
Σημάδια οικονομικής ύφεσης σε μια πλούσια χώρα
Ο σουλτάνος, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες παγκοσμίως, είχε ανακοινώσει το 2013 την προοδευτική εφαρμογή της σαρία.
Βάσει της νέας νομοθεσίας, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών μπορούν να τιμωρηθούν έως και με λιθοβολισμό, ενώ αυτές μεταξύ γυναικών με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.
Ήδη, από το 2014 είχαν υιοθετηθεί κάποιοι νόμοι που προέβλεπαν πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης για τους επιδειξίες ή για όσους δεν προσεύχονται την Παρασκευή.
Προς το παρόν, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η αντίδραση του πληθυσμού απέναντι στην εφαρμογή της σαρίας, καθώς στο Μπρουνέι οι περισσότεροι από τους 435.000 κατοίκους αποφεύγουν να επικρίνουν τον σουλτάνο. Αυτός, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι έχει τη στήριξη της μουσουλμανικής κοινότητας, που αποτελεί το 70% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο σουλτάνος προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του ως μουσουλμάνος ηγέτης στα μάτια των πιο συντηρητικών, την ώρα που η οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο, δείχνει σημάδια κόπωσης.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί η πιο αυστηρή ποινή, ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου.
Οι όροι για την καταδίκη με την ποινή αυτή είναι ιδιαίτεροι: ο κατηγορούμενος θα πρέπει να ομολογήσει το έγκλημά του ή να το έχει διαπράξει ενώπιον τουλάχιστον τεσσάρων μαρτύρων που να είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν.