Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία: Ο Μίτσκοσκι «χύμηξε» στον Ζάεφ: «Τα πρόδωσες όλα»

Βόρεια Μακεδονία: Ο Μίτσκοσκι «χύμηξε» στον Ζάεφ: «Τα πρόδωσες όλα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, Εκλογές, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, Στέβο Πεντάροφσκι, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

Σκληρή τηλεμαχία καθήλωσε τους τηλεθεατές στη Βόρεια Μακεδονία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του αρχηγού της «αρχαιομακεδονικής» αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν το κόμμα του σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε:

«Το VMRO-DPMNE είχε από την αρχή ξεκάθαρη θέση πως η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά συνθηκολόγηση».

Η Συμφωνία των Πρεσπών, συνέχισε, αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και με αυτή «ουσιαστικά αρνούμαστε τον εαυτό μας».

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν διαφωνεί με την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.

Διαφωνεί με την συγκεκριμένη συμφωνία, της οποίας το περιεχόμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο Ζάεφ απαρνήθηκε τη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι δεν απαντά στο ερώτημα τι θα κάνει το VMRO-DPMNE με την Συμφωνία των Πρεσπών όταν γίνει κυβέρνηση, ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι:

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών «είμαστε Μακεδόνες μονάχα στα 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας μας».

Κάλεσε τον Ζάεφ να απαντήσει «σε ποια γλώσσα μιλούν οι άνθρωποι στην Έδεσσα και είναι διαφορετική από αυτή που μιλούν οι Έλληνες».

Ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το κόμμα του «δεν είναι Ταλιμπάν για να διαγράφουμε, να καταστρέφουμε και να καίμε ότι υπήρχε πριν από εμάς, όπως κάνει ο Ζάεφ».

«Θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις συνολικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας και δεν θα πάψουμε ποτέ να το κάνουμε», είπε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE.

Τόνισε ότι και άλλες χώρες συνθηκολόγησαν αλλά μετά από χρόνια ενωμένες ανέκτησαν την ισχύ τους.

«Τίποτα δεν είναι οριστικό… Ας κάνει ο Ζάεφ εκλογές να κερδίσει το VMRO-DPMNE και θα δείτε τι θα κάνει για την Δημοκρατία της Μακεδονίας», πρόσθεσε ο Μίτσκοσκι.

Επίσης, κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι «φοβάται να πει ότι οι Μακεδόνες στην Βόρεια Ελλάδα, στην Μακεδονία του Αιγαίου, μιλούν την μακεδονική γλώσσα».

Ζάεφ: Στην Ελλάδα μιλούν ελληνικά

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας απάντησε ότι επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα είναι η ελληνική.

«Κανείς δεν θα με εξωθήσει να μαλώσω με την Ελλάδα», είπε.

Τόνισε ότι επιλογή του είναι η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε όλη τη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ ο Ζόραν Ζάεφ αποκαλούσε τη χώρα με τη νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι χρησιμοποιούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σημειώνεται ότι στο τέλος της τηλεμαχίας ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE πρόσφερε στον Πρωθυπουργό Ζάεφ μία καρφίτσα πέτου με τη σημαία της χώρας που έγραφε από κάτω «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τον κάλεσε να το φορέσει.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Αν δεν αναγνωρίζετε το Σύνταγμα, φορέστε το εσείς», είπε ο Ζάεφ στον Μίτσκοσκι με τον Πρόεδρο του VMRO-DPMNE να τοποθετεί στο πέτο του την καρφίτσα.

Προεδρικές Εκλογές

Οι δυο αρχηγοί αναφέρθηκαν και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως στην περίπτωση που ηττηθεί ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι, τότε είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που ζητήσει κάτι τέτοιο η αντιπολίτευση.

Από τη μεριά του, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει αν θα αναλάβει την ευθύνη αποτυχίας της υποψήφιας του κόμματός του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο ποσοστό 25%.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα 22,4%.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος υποστηρίζεται από δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%.

Μεγάλο, ωστόσο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ανέρχεται στο 40%.

Όσον αφορά την εθνική προέλευση των ψηφοφόρων στη Βόρεια Μακεδονία, η Σιλιάνοφσκα, η οποία αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, προηγείται στους ψηφοφόρους σλαβικής προέλευσης με ποσοστό 32,2%, έναντι 26,1% του Πεντάροφσκι.

Στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους προηγείται ο Ρέκα με 41,4%, ενώ 15,2% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Πεντάροφσκι και μόλις 0,4% την Σιλιάνοφσκα.

Στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά ανάμεσα σε Πεντάροφκσι και Σιλιάνοφσκα μεγαλώνει και ο υποψήφιος των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι) συγκεντρώνει ποσοστό 32,4%, ενώ η υποψήφια του VMRO-DPMNE 26,2%.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου και ο δεύτερος στις 5 Μαΐου.

«Κοιμάσαι με καθαρή συνείδηση;»

Στο τέλος της τηλεμαχίας, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είπε απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ:

«Ατίμασες το μακεδονικό κράτος, το μακεδονικό έθνος, άλλαξες το όνομα, άλλαξες την ταυτότητα…» ανέφερε μεταξύ άλλων για να ρωτήσει:

«Αλλά το ερώτημα είναι εάν ο Ζόραν Ζάεφ ως πρωθυπουργός πηγαίνει για ύπνο με καθαρή συνείδηση;».

Σχετικά άρθρα