Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος οχυρό της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο – Το Κογκρέσο θα άρει το εμπάργκο όπλων

Η Κύπρος οχυρό της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο – Το Κογκρέσο θα άρει το εμπάργκο όπλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Κογκρέσο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Ρόμπερτ Μενέντεζ,

Η Λευκωσία αναμένει πως σύντομα το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα άρει το εμπάργκο στη πώληση οπλικών συστημάτων προς τη Κύπρο, καθώς σχετικό νομοσχέδιο που αφορά και αυτή τη πτυχή των σχέσεων Λευκωσίας – Ουάσιγκτον θα κατατεθεί σύντομα από τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστό φιλέλληνα.

Την Τρίτη ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον κ. Μενέντεζ ο οποίος έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο θα τύχει διακομματικής υποστήριξης, καθώς η Λευκωσία έχει κάνει σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα προς τη κατεύθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, θεωρούν πως η Ελλάδα μαζί με τη Κύπρο και το Ισραήλ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ως ανάχωμα στις επιδιώξεις της Ρωσίας και του Ιράν και για αυτό ευνοούν την περαιτέρω συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα η Κύπρος ενισχύει τις σχέσεις της στο στρατιωτικό τομέα και με την Γαλλία, η οποία θα αποκτήσει μόνιμη ναυτική παρουσία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», με πλοία των οποίων το διοικητικό κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά άρθρα