Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας γιόρτασε την 25η Μαρτίου με τους Έλληνες της Αιγύπτου

Το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας γιόρτασε την 25η Μαρτίου με τους Έλληνες της Αιγύπτου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 25η Μαρτίου - Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας, Αίγυπτος, Ελληνική Ομογένεια,

Τα ελληνικά χρώματα, τον αέρα και τις μυρωδιές της πατρίδας, τη ελληνική μουσική, την ιστορία και τον πολιτισμό της, έφερε ως ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα, στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό Καΐρου και Αλεξανδρείας, ειδικά αυτές τις μέρες της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας.

Το ιστορικό παραδοσιακό σωματείο της ακριτικής πόλης της Ελλάδας, που προσφέρει το έργο του από το 1952, έφτασε στην Αίγυπτο, για να συναντήσει ένα από 17 Λύκεια Ελληνίδων της ομογένειας, αυτό της Αλεξάνδρειας, πραγματοποιώντας τον πρώτο σταθμό του, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου.

Εκεί, στο «Σπίτι των Ελλήνων» στο Κάιρο, τους υποδέχτηκε θερμά η ελληνική ομογένεια, με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, Νικόλα Βαδή, να καλωσορίζει θερμά την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας Χριστίνα Γκόλνα και το κλιμάκιο των 12 χορευτών του συγκροτήματος.

Στη εκδήλωση, ο ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, Πλοίαρχος (ΠΝ) Παρίσης Κανούτος, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Έλληνα Πρέσβη Μιχάλη Διάμεση, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, που το Λύκειο Ελληνίδων έκανε την παροικία υπερήφανη, στη φίλη και αδελφή χώρα του Νείλου και προσέφερε χαρά στους ομογενείς ειδικά αυτές τις ημέρες της εθνικής εορτής και της εορτής της Παναγίας.

«Παρότι η Ελλάδα είναι σε μικρή απόσταση, εσείς μας την φέρατε πιο κοντά, και σας ευχαριστούμε», είπε από την πλευρά του ο πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Αχιλλέας Μπικής, ενώ ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ασπιώτης μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Κύπριου πρέσβη Χάρη Μορίτση.

Από τις Ελληνικές Κοινότητες, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαΐντ Χρυσούλα Θεοχάρους.

Συγκινητικός και ο λόγος του π. Θεωνά που ταξίδεψε με το Λύκειο Ελληνίδων, εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Φλώρινας.

Στην εκδήλωση χόρεψαν επίσης μαθητές από την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας.

Το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας έγινε θερμά δεκτό από την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξάνδρειας Αλίκη Αντωνίου, επισκέφθηκε το ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, ενώ το βράδυ κόσμησε με την παρουσία του και τους χορούς του, τη μεγάλη δεξίωση που παραχώρησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιος Κοτσιώνης.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής βρίσκονται στον Κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις εκδηλώσεις που προΐσταται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης και όλη η παροικία.

Σχετικά άρθρα