Συνολικά 21 άνθρωποι που εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια εισήχθησαν σε νοσοκομείο με συμπτώματα ασφυξίας, μετά τον βομβαρδισμό δύο αλαουίτικων χωριών από ισλαμιστές, όπως μετέδωσαν συριακά μέσα ενημέρωσης. Τα δύο χωριά βρίσκονται στα βορειοδυτικά της επαρχίας Χάμα, σε κοντινή απόσταση από την τζιχαντιστική επικράτεια στην Ιντλίμπ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη χώρα και εδρεύει στη Βρετανία, 21 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα ασφυξίας, αλλά κατά την ίδια πηγή δεν είναι γνωστό αν αυτά προκλήθηκαν από χημικά ή από τον καπνό και τη σκόνη που ακολούθησε τον βομβαρδισμό.
Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλέστηκε τον επικεφαλής του Εθνικού Νοσοκομείου της Ελληνορθόδοξης πόλης Αλ Σκελεμπίγια (Σελευκόβηλος) που είπε ότι η επίθεση έγινε στο χωριό Αλ Ρασίφ (Αλαουίτες) και στο χωριό Αλ Αζιζίγια (Αλαουίτες) και δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν ανθρώπους να βρίσκονται σε νοσοκομειακά κρεβάτια και να φορούν μάσκες οξυγόνου.
Συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι πέντε οβίδες με τοξικό αέριο ερρίφθησαν από ομάδες της αντιπολίτευσης στο χωριό Αλ Ρασίφ από ελεγχόμενη από τους ισλαμιστές περιοχή.
Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή που φέρεται να έγινε με τοξικά, ο συριακός στρατός κατέστρεψε στόχους στην περιοχή των ισλαμιστών, ανέφερε η ίδια πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο χωρίς να προσθέσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η περιοχή βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου μεταξύ των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων και του τελευταίου μεγάλου θύλακα των ισλαμιστών στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι βομβαρδισμοί του στρατού κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, παρά μια ρωσοτουρκική συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, την Παρασκευή και το Σάββατο αεροπορικές επιδρομές σε ισλαμοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία προκάλεσαν τον θάνατο 15 ανθρώπων, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και τον τραυματισμό άλλων 25.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW / ΟΑΧΟ), ένα παγκόσμιο παρατηρητήριο, έχει τεκμηριώσει τη συστηματική χρήση του νευροπαραλυτικού παράγοντα σαρίν και του χλωρίου στη διάρκεια της οκταετούς σύγκρουσης στη Συρία.
Μια κοινή ομάδα ΟΗΕ-ΟΑΧΟ συγκροτήθηκε από το 2015-2017 για τη διερεύνηση των επιθέσεων με αέριο και ανακοίνωσε ότι συριακά κυβερνητικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν και τα δύο χημικά αρκετές φορές.
Διαπίστωσε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας.
Ο ΟΑΧΟ διερευνά μια επίθεση κατά την οποία φέρεται να έγινε χρήση αερίου τον Νοέμβριο στο ελεγχόμενο από τις κυβερνητικές δυνάμεις Χαλέπι, με αποτέλεσμα έως 100 άνθρωποι να ασθενήσουν.
Η Δαμασκός και η σύμμαχός της Ρωσία κατηγόρησαν τους ισλαμιστές για την επίθεση.
Οι εικόνες που δημοσιεύουμε είναι από το νοσοκομείο της Σελευκόβηλου, μιας πόλης με ελληνικό πληθυσμό (δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως ελληνική μειονότητα), που δέχτηκε τους τραυματίες αλαουίτες αδελφούς.
Αλαουίτες
Οι Αλαουίτες, γνωστοί και ως Νουσαϊρίτες ή Ανσαρίτες, είναι μια σημαντική μυστικιστική θρησκευτική ομάδα, η οποία επικεντρώνεται στη Συρία.
Οι Αλαουίτες τιμούν τον Αλί (Αλί Ιμπν Αμπί Τάλιμπ), ενώ το όνομά τους Αλαουίτες, σημαίνει ακόλουθοι του Αλί.
H θρησκεία αυτή πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από τον Ιμπν Νουσαΐρ κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα.
Σήμερα, οι Αλαουίτες αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού της Συρίας και αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στην Τουρκία και στον βόρειο Λίβανο.
Υπάρχει, επίσης, ένας αξιόλογος πληθυσμός τους, που ζει στο χωριό Γκαχάρ στα ελεγχόμενα από τους Ισραηλινούς Υψώματα του Γκολάν.
Συχνά συγχέονται με τους Αλεβίτες της Τουρκίας.
Οι Αλαουίτες αποτελούν την κυρίαρχη θρησκευτική ομάδα στις συριακές παράκτιες περιοχές, οι οποίες κατοικούνται επίσης και από Σουνίτες, Έλληνες (Ελληνορθόδοξους) και Ισμαηλίτες.
Οι Αλαουίτες έχουν κρατήσει ιστορικά κρυφές τις πεποιθήσεις τους σε άλλα θρησκευτικά δόγματα.
Η κατάληψη της περιοχής της Συρίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, από τους Γάλλους έφερε πολλές αλλαγές στην περιοχή.
Οι Γάλλοι έδωσαν πολλά προνόμια στις μειονότητες, ενώ προχώρησαν στην ίδρυση του αλαουιτικού κράτους, προτεκτοράτου της Γαλλίας στην περιοχή.
Από την δεκαετία του 1970 η Συρία κυβερνιέται από την αλαουιτική οικογένεια των Άσαντ. Αρχικά με τον Χαφέζ αλ Άσαντ και έπειτα από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι Αλαουίτες πίνουν κρασί, ενθαρρύνονται να πίνουν και δημόσια. Πιστεύουν στη μετενσάρκωση.
Πρόσφατα έγινε γνωστό, διότι οι πεποιθήσεις τους είναι μυστικές -όπως στα αρχαία μυστήρια και στον τεκτονισμό- και δεν αποκαλύπτονται στους αμύητους, ότι αναγνωρίζουν «θεία Τριάδα».
Τελούν μυστήριο με κρασί και νερό.
Συνδυάζουν διδασκαλίες ισλαμικές, γνωστικές, νεοπλατωνικές και για αυτό θεωρούνται «συγκριτική» θρησκεία.
Πολλοί μεσαιωνικοί ηγέτες τους προέρχονταν από τη σέχτα των ζωροαστριστών Κούρδων Γιαζίντι του βορειοδυτικού Ιράκ.
Τους αποκαλούν κλάδο του σιιτικού Ισλάμ, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση με το Ισλάμ.
Πρόκειται για μια θρησκεία κυριολεκτικά μυστήριο.