Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλία: Στους δρόμους 40.000 «κίτρινα γιλέκα» – Επεισόδια και 233 συλλήψεις

Γαλλία: Στους δρόμους 40.000 «κίτρινα γιλέκα» – Επεισόδια και 233 συλλήψεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία, Γαλλία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Κίτρινα Γιλέκα, Παρίσι,

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές-«κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν στη Γαλλία, για 19ο Σάββατο κατά σειρά, μια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε παρά τη δραστική ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας και σημαδεύτηκε από επεισόδια, που ωστόσο δεν είχαν την έκταση των βιαιοπραγιών της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε περίπου 40.500 στο σύνολο της χώρα, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ.

Το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των «κίτρινων γιλέκων» έφθασε τις 32.000 σε ολόκληρη τη Γαλλία και τους 10.000 στους δρόμους του Παρισιού.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, οι διαμαρτυρίες ήταν σε μεγάλο μέρος ειρηνικές και δεν καταγράφηκαν έκτροπα ή λεηλασίες.

Εντούτοις, οι Αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 233 συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο Παρίσι, οι Αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στο Σανζ Ελιζέ και τα περίχωρά του.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη Βασιλική της Αγίας Καρδιάς στην τουριστική συνοικία της Μονμάρτης.

Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας ήταν ογκώδης και περιελάμβανε τεθωρακισμένα οχήματα.

Για πρώτη φορά, στρατιώτες από την αντιτρομοκρατική επιχείρηση Operation Sentinelle αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για να προστατεύσουν μεταξύ άλλων τα κυβερνητικά κτήρια.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, που πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως στη Λιλ, στη Λιόν, στη Νάντη, την Τουλούζη, το Μονπελιέ και τη Νίκαια.

«Οι σωστές μέθοδοι εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα είναι ορατά» διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, σε τηλεοπτική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αστυνομία κατέσχεσε αντικείμενα όπως μπαστούνια του μπέιζμπολ και μάσκες από πιθανούς ταραξίες.

Σχετικά άρθρα