Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι και Αμερικανοί γιόρτασαν τη νίκη επί του ISIS στο πεδίο της μάχης – Συγκινητική τελετή

Κούρδοι και Αμερικανοί γιόρτασαν τη νίκη επί του ISIS στο πεδίο της μάχης – Συγκινητική τελετή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Βίντεο, Γουίλιαμ Ρόεμπακ, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Μπρετ ΜακΓκούργκ, Ντέιρ αλ Ζουρ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD), Τζιχαντιστές,

Αμερικανοί και Κούρδοι γιόρτασαν, σε μικρή απόσταση από το πεδίο της τελευταίας μάχης, τη νίκη τους επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία ανατολικά του Ευφράτη.

Στις 21 Μαρτίου, Εαρινή Ισημερία, οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) απελευθέρωσαν και τα τελευταία μέτρα γης που κατείχαν οι τρομοκράτες στην περιοχή της Μπαγούζ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Την νίκη ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή 22 Μαρτίου και οι Κούρδοι το Σάββατο 23 του μηνός.

Οι Κούρδοι έστησαν το Σάββατο μια μεγάλη εξέδρα, με φόντο τη σημαία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), κοντά στο πεδίο της μάχης.

Από εκεί ανακοίνωσαν επίσημα τη νίκη επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο εκπρόσωπος των SDF, Κίνο Γκάμπριελ, μπροστά στους αξιωματούχους του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου και των ΗΠΑ, κήρυξε την επίσημη ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στο βήμα ανέβηκε και ο Αμερικανός διπλωμάτης Γουίλιαμ Ρόεμπακ, ο οποίος έζησε τον πόλεμο από την πρώτη γραμμή.

O Γουίλιαμ Ρόεμπακ, άτυπος πρέσβης των Αμερικανών στο συριακό Κουρδιστάν, στο βήμα.

Ο κ. Ρόεμπακ, που εκτελεί χρέη άτυπου Αμερικανού πρέσβη στο συριακό Κουρδιστάν, είπε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη των συμμάχων μας και υπερήφανοι για τη νίκη τους.

»Έχασαν χιλιάδες για να καταλάβουν την πατρίδα τους [από το Ισλαμικό Κράτος]. Θα τους υποστηρίζουμε πάντα.

»Είναι γενναίοι και εκφράζουμε τα συλληπητήριά μας στους μάρτυρες, τους τιμούμε για το θάρρος τους».

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις δυνάμεις των SDF», τόνισε.

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Η Γενική Διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως ανέφερε, ο πόλεμος ενάντια στους τζιχαντιστές συνεχίζεται, σημειώνοντας ότι οι κρυφοί πυρήνες της οργάνωσης στα απελευθερωμένα εδάφη συνιστούν μεγάλο κίνδυνο.

Έτσι, ανακοίνωσαν ότι τώρα ξεκινά η επόμενη φάση του πολέμου, δηλαδή η εκκαθάριση των πυρήνων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και η εκρίζωσή της.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ευχαρίστησαν τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις για την υποστήριξή τους και τους απένειμαν τιμητικές πλακέτες.

11.000 νεκροί μαχητές των SDF

Σύμφωνα με τις απώλειες που ανακοίνωσαν οι Κούρδοι, ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος τους στοίχισε 11.000 νεκρούς και 21.000 τραυματίες μαχητές.

Ο Μαζλούμ Κόμπανι, αρχιστράτηγος των Κούρδων, στο βήμα.

Δήλωση αρχιστράτηγου Κούρδων

Ο Μαζλούμ Κόμπανι, αρχιστράτηγος των Κούρδων, είπε από το βήμα: «Είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε.

»Τη σωτηρία σχεδόν 5 εκ. ανθρώπων στη βορειοανατολική Συρία και την απελευθέρωση 52.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων συριακής επικράτειας.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση να αναγνωρίζει την τοπική τους αυτοδιοίκηση στις περιοχές που απελευθέρωσαν.

Δημοκρατικός Στρατός

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών. Έχουν και ορισμένους Τουρκμένους δημοκρατικούς επίσης.

Κυρίως συνιστώσα τους είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και ο γυναικείος βραχίονας Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ).

Οι Κούρδοι έχουν τη διοίκηση της συμμαχίας και επίσης είναι εκείνοι που τη συγκρότησαν.

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να διατηρεί θύλακες στην έρημο δυτικά του Ευφράτη. Εκεί όμως είναι περικυκλωμένο από τον συριακό στρατό.

Δήλωση Μπρετ ΜακΓκούργκ

Ο πρώην προεδρικός απεσταλμένος στη Συρία, Μπρετ ΜακΓκούργκ, που έζησε τον πόλεμο από την πρώτη ημέρα και παραιτήθηκε πριν λίγο καιρό αφού υπηρέτησε δύο προέδρους, Ομπάμα και Τραμπ, έγραψε συγκινημένος στο Twitter:

«Η ποικίλη δύναμη [SDF] Αράβων, Κούρδων και Χριστιανών έκανε τη σκληρή μάχη και υπέστη χιλιάδες απώλειες για περισσότερα από τέσσερα δύσκολα χρόνια.

»Γνωρίζουν επίσης καλύτερα από τον καθένα ότι η ήττα του φυσικού «χαλιφάτου» [σ.σ. ως επικράτεια] δεν σημαίνει το τέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

»Χάρη στις SDF που εξετέλεσαν αυτή την εκστρατεία τόσο αποτελεσματικά, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μου σε εκείνους που χάθηκαν και τραυματίστηκαν στη μάχη, και σημειώνοντας αυτό το ιστορικό επίτευγμα στην υπεράσπιση του πολιτισμένου κόσμου».

Ο κουρδικός εθνικός ύμνος

Δείτε ολόκληρη την επινίκια τελετή:

Σχετικά άρθρα