Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Η Κρήτη κατά 3/4 ανήκει στην Τουρκία» λέει ο Σαϊγκί Οζτούρκ

«Η Κρήτη κατά 3/4 ανήκει στην Τουρκία» λέει ο Σαϊγκί Οζτούρκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Κρήτη, Τουρκία,

Τούρκος εθνικιστής προκαλεί, ισχυριζόμενος ότι η Κρήτη κατά 3/4 ανήκει στην Τουρκία. Μόνο τα Χανιά αφήνει στην Ελλάδα.

Αυτά ισχυρίζεται ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, Σαϊγκί Οζτούρκ (Saygı Öztürk), γράφει η τουρκική Sözcü.

Σε άρθρο που υπογράφει ο Σαϊγκί Οζτούρκ στην εθνικιστικών αποχρώσεων τουρκική εφημερίδα Sozcu με τίτλο «Τα 3/4 της Κρήτης μας ανήκουν» αναφέρει λίγο πολύ πως και πολλές νησίδες και μικρά νησιά γύρω από την Κρήτη είναι τουρκικά και άρα η Τουρκία, γράφει στο άρθρο του, έχει δικαίωμα εξόρυξης στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου του Μαΐου του 1913, η Κρήτη δόθηκε στους νικητές των Βαλκανικών, Ελλάδα, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Σερβία αλλά 14 νησιά και νησίδες γύρω από αυτήν παρέμειναν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Όπως τονίζει ο Οζτούρκ, αυτό επιβεβαιώθηκε με το τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μετά από αυτήν, όμως, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο αρνήθηκαν τα δικαιώματά τους και έτσι τα εδάφη αυτά επιστράφηκαν στην Τουρκία.

Προφανώς και ο Τούρκος εθνικιστής ψεύδεται. Η Τουρκία, στη Συνθήκη της Λωζάνης, έχει παραιτηθεί από κάθε εδαφική κυριαρχία πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της.

Σχετικά άρθρα