Την ελπίδα ότι και η Τουρκία θα αναζητήσει φυσικό αέριο στην Κύπρο, εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμές προσθέτοντας:
«Μακάρι αυτή την πραγματικότητα να την δει η απέναντι πλευρά και να συμφωνήσουν σε ένα μοντέλο με το οποίο και οι δύο πλευρές θα είναι κερδισμένες».
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός υπενθύμισε ότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος κάνουν έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
«Γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχουν δυνητικά ενεργειακά αποθέματα και πρώτα ο θεός με τις πρώτες μας έρευνες θα πετύχουμε κι εμείς».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν βρίσκουμε σωστό η ελληνοκυπριακή πλευρά [σ.σ. όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία] να συμπεριφέρεται ως η μόνη κυρίαρχη στο νησί [σ.σ. που είναι] και να διαχειρίζεται μόνη της τις ενεργειακές πηγές του νησιού ενισχύοντας την οικονομία της.
»Εκεί υπάρχει μια τουρκοκυπριακή κοινότητα, πρέπει τα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους δια διαφυλαχτούν δίκαια».
«Αν φυσικά οι δύο ηγέτες καθίσουν στο τραπέζι και βρουν μια λύση θα είμαστε ικανοποιημένοι αν συμφωνήσουν.
»Αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρίσκουμε σωστό η ελληνοκυπριακή πλευρά να κηρύσσει τις δικές της περιοχές και να λέει θα τα βγάλω μόνη μου.
»Επειδή όπως γνωρίζετε και η «τδβκ» [ψευδοκράτος – κατεχόμενα] στην άλλη πλευρά έκανε το ίδιο ορίζοντας τα οικόπεδά της και αδειοδότησε την Τουρκία και επομένως λέμε κι εμείς ότι θα αναζητήσουμε εκεί.
»Έτσι ελπίζω φυσικά. Μακάρι αυτή την πραγματικότητα να την δει η απέναντι πλευρά και να συμφωνήσουν σε ένα μοντέλο με το οποίο και οι δύο πλευρές θα είναι κερδισμένες», ανέφερε.
Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μια επιχειρηματολογία που παραβιάζει σε κάθε φράση το διεθνές δίκαιο.
Και αφού έκανε το διεθνές δίκαιο κουρελόχαρτο, κι αφού ζήτησε συνδιαχείριση στα κοιτάσματα κράτους μέλους της ΕΕ, είπε:
«Δεν έχουμε βλέψεις στις περιουσίες και τα εδάφη κανενός αλλά στα δικά μας πεδία θα κάνουμε τις έρευνές μας, όποιος και να πει ό,τι και να πει, κλείνουμε τα αυτιά μας».
Για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι την πρώτη τους γεώτρηση την ξεκίνησαν τον Οκτώβριο στην Αλάνια και ήδη βρίσκονται στην τελευταία στροφή και στοχεύουν να φτάσουν τα 6 χιλιάδες μέτρα.
Εάν συνεχίσουν να σκάβουν κι άλλο θα βγάλουν… μάγμα.
«Προβλέπω ότι τον Μάρτιο θα φτάσουμε στα 6 χιλιάδες μέτρα.
»Στα τελευταία μέτρα πρέπει να γίνουν κάποια τεστ γι αυτό και γίνονται πιο προσεκτικές και αργές εργασίες.
»Δεν είναι πολύ υγιές να πω αν υπάρχει ή όχι φυσικό αέριο.
»Αλλά αυτό που λέμε είναι ότι η αναζήτηση πετρελαίου είναι κάτι που θέλει υπομονή», ανέφερε -ιδίως εάν ψάχνεις εκεί που δεν υπάρχει- και πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανα, όπως ο Πορθητής και το Γιαβούζ.
«Θα μπορούσαμε να τα ενοικιάσουμε αλλά εμείς επειδή έχουμε ένα επιθετικό πρόγραμμα γεωτρήσεων αυτού του είδους οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες μερικές φορές δεν είναι οικονομικό η ενοικίαση», είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Η αλήθεια είναι ότι αναγκάστηκαν να αγοράσουν, διότι καμία εταιρεία δεν θα συμφωνούσε να σε τρυπήσει σε ΑΟΖ άλλης χώρας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
Είπε ακόμη ότι στη γεώτρηση ανοιχτά της Μερσίνας δεν βρέθηκε φυσικό αέριο, αλλά τώρα στην γεώτρηση των Αδάνων έχουν στόχο να φτάσουν τα 4,5 χιλιάδες μέτρα βάθος.
«Όταν τελειώσει και εκεί θα μάθουμε αν υπάρχει», ανέφερε.
Σε ερώτηση εάν μέσα σε δύο χρόνια υπολογίζουν να βρουν φυσικό αέριο, ο Τούρκος Υπουργός είπε «ας μην δώσουμε χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι και πιο σύντομα», μπορεί και ποτέ.