Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΝΑΤΟ δεν αποσύρεται από το Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο

Το ΝΑΤΟ δεν αποσύρεται από το Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ΝΑΤΟ δεν θα αποσυρθεί από τη βάση «Μπόντστιλ» του Κοσσυφοπεδίου και θα προστατεύσει όλους τους πολίτες της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι «Πρώτο» του Βελιγραδίου και το Βαλκανικό Περισκόπιο που αναδημοσιεύει, ο επικεφαλής της Συμμαχίας δήλωσε:

«Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής κοινότητας».

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να μειώσει την παρουσία των στρατιωτών του στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή των «κυρώσεων» των ΗΠΑ κατά του Κοσσυφοπεδίου, όταν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ματαίωσαν τις επισκέψεις τους, ζητώντας να αφαιρεθούν οι φόροι στα σερβικά προϊόντα, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία.

Η Αμερικανική Πρεσβεία αρνήθηκε ότι οι δύο αξιωματούχοι απείλησαν ότι θα αποσύρουν τους στρατιώτες της χώρας τους, σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η δασμολόγηση.

Στρατόπεδο Μπόντστιλ

Το Στρατόπεδο Μπόντστιλ (Camp Bondsteel) είναι η κύρια βάση του Στρατού των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Η βάση βρίσκεται κοντά στο Φεριζάι, στο ανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και χρησιμεύει ως έδρα του ΝΑΤΟ, για τον Πολυεθνικό Σχηματισμό Μάχης Ανατολή (MNBG-Ε) της KFOR.

Η βάση πήρε την ονομασία της από τον παραλήπτη του Μεταλλίου της Τιμής στον Πόλεμο του Βιετνάμ, Επικελευστή Τζέιμς Λ. Μπόντστιλ.

Το Στρατόπεδο Μπόντστιλ κατασκευάστηκε από το 94η Τάγμα Μηχανικού Κατασκευών, 568 Combat Support Engineer Εταιρεία μαζί με την ιδιωτική εταιρεία Kellogg, Brown and Root Corporation (KBR) υπό τη διεύθυνση του Μηχανικού Σώματος Στρατού.

Η KBR είναι επίσης ο κύριος ανάδοχος για τη λειτουργία του στρατοπέδου.

Το στρατόπεδο είναι χτισμένο κυρίως από ξύλο, με ασιατικού τύπου καλύβες και περιβάλλεται από ένα ψηλό χωμάτινο τοίχο 2,5 m (8,2 ft).

Το στρατόπεδο καταλαμβάνει 955 στρέμματα (3,86 km2) γης.

Για την κατασκευή της βάσης ισοπεδώθηκαν δύο λόφοι.

Τον Αύγουστο του 1999, κατασκευάστηκαν 52 ελικοδρόμια στην περίμετρο της εγκατάστασης.

Σχετικά άρθρα