Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα μεγάλη διαδήλωση κατά του Ορτέγκα στη Νικαράγουα

Νέα μεγάλη διαδήλωση κατά του Ορτέγκα στη Νικαράγουα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Μανάγκουα, Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα,

Στους δρόμους της Μανάγκουα βγήκαν ξανά το Σάββατο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Με αίτημα την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και συνεχίζοντας να ασκούν πίεση στον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η Αστυνομία επιτέθηκε βίαια σε κάποιους από τους διαδηλωτές, αλλά και σε δημοσιογράφους, ενώ βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αστυνομικούς να χτυπούν πολίτες.

Από την πλευρά της η Αστυνομία υπερασπίστηκε τη σύλληψη 107 διαδηλωτών με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες Σάββατο βράδυ, εξηγώντας ότι συνελήφθησαν επειδή πήραν μέρος σε διαδηλώσεις «που δεν είχαν άδεια και διατάραξαν τη δημόσια τάξη».

Από τον Νοέμβριο η κυβέρνηση Ορτέγκα έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι 107 συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι έπειτα από αίτημα του εκπροσώπου του Βατικανού στη Νικαράγουα.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο στη Νικαράγουα, όταν η κυβέρνηση Ορτέγκα ανακοίνωσε τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Έκτοτε έχουν εξελιχθεί σε ένα γενικότερο κίνημα με αίτημα την παραίτηση του προέδρου που βρίσκεται στην εξουσία από το 2007.

Σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Απρίλιο περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 600 ακόμη έχουν συλληφθεί.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή την απελευθέρωση 50 πολιτικών κρατούμενων, έπειτα από τα επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης για την απελευθέρωση και άλλων κρατουμένων προτού συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος για την έξοδο από την κρίση.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά την επανέναρξη του διαλόγου, είχαν αφεθεί ελεύθεροι 100 κρατούμενοι.

Έπειτα από τρεις ημέρες αδιεξόδου η αντιπολίτευση είχε δεχθεί την Πέμπτη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, μετά την υπόσχεσή της για την απελευθέρωση και άλλων πολιτικών κρατούμενων. Μόνο ο εκπρόσωπος των φοιτητών δεν δέχθηκε ζητώντας πρώτα «πράξεις».

Οι πρώτες συνομιλίες με σκοπό να τερματιστεί η κρίση είχαν αρχίσει τον περασμένο Μάιο, αλλά πολύ γρήγορα κατέρρευσαν, καθώς οι διαδηλωτές απαιτούσαν πρόωρες εκλογές, ο Ορτέγκα απέρριπτε το ενδεχόμενο και η βία συνεχιζόταν.

Στις 27 Φεβρουαρίου ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων, με τον πρόεδρο της Νικαράγουας να δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις των κρατικών θεσμών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2021.

Οι αντίπαλοι του Ορτέγα, άλλοτε ηγέτη των σαντινιστών ανταρτών που επέστρεψε στην εξουσία το 2007, κατηγορούν τον ίδιο και τη σύζυγο και αντιπρόεδρό του Ροσάριο Μουρίγιο ότι συγκεντρώνουν ολοένα περισσότερες εξουσίες στα χέρια τους στη Νικαράγουα, μια από τις φτωχότερες χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Σχετικά άρθρα