Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βερολίνο και Παρίσι περιμένουν από το Λονδίνο μια «σαφή» πρόταση για το Brexit

Βερολίνο και Παρίσι περιμένουν από το Λονδίνο μια «σαφή» πρόταση για το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο,

Τη σκυτάλη στο Λονδίνο δίνουν για μία ακόμη φορά Βερολίνο και Παρίσι αναμένοντας από τη βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει μία «σαφή» πρόταση για το Brexit έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 21 – 22 Μαρτίου.

Το Λονδίνο πρέπει να προτείνει μία λύση για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόρριψη τόσο της συμφωνίας διαζυγίου της Τερέζα Μέι όσο και το άτακτο Brexit, και την ψήφιση τροπολογίας με την οποία θα ζητηθεί παράταση της διαδικασίας αποχώρησης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι πλέον σαφές ότι τα επόμενα στάδια, η επόμενη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό, πρέπει να προέρχονται από την Βρετανία», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σημειώνοντας ωστόσο την ικανοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης από το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε επί της αρχής ένα no deal Brexit, που θα απειλούσε με χαώδεις συνέπειες την βρετανική αλλά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διατυπώσει επίσημο αίτημα για την αναβολή του Brexit, που επρόκειτο να γίνει την 29η Μαρτίου.

Το Λονδίνο οφείλει να παρουσιάσει μία «σαφή» πρόταση για το Brexit μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης και 22ας Μαρτίου, ανακοίνωσε και η γαλλική προεδρία.

«Χωρίς σαφήνεια, δεν υπάρχει λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο έχει να επιλέξει ανάμεσα στην έγκριση του σχεδίου της πρωθυπουργού, ενός «εναλλακτικού σαφούς και νέου» σχεδίου συμφωνίας και μίας εξόδου άνευ συμφωνίας από την Ε.Ε. η οποία επιβάλλεται «εάν δεν υπάρξει εφικτή εναλλακτική λύση».

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Λονδίνου για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προσπαθήσει να πείσει το κοινοβούλιο να στηρίξει τη συμφωνία της για το Brexit, ζητώντας την έγκριση των βουλευτών για τρίτη φορά, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να αιτηθεί μιας μικρής καθυστέρησης στη διαδικασία εξόδου.

Η Μέι δήλωσε στους βουλευτές ότι έχουν δύο επιλογές: είτε να στηρίξουν τη συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα και να βρεθούν ενώπιον μιας μικρής καθυστέρησης, είτε να την απορρίψουν και να αντιμετωπίσουν μιας μεγαλύτερης διάρκειας καθυστέρηση.

Η Μέι έχει εκφράσει την προτίμησή της για μια σύντομη καθυστέρηση για το Brexit.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να διενεργήσει μια ακόμα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Αυτό της δίνει τρεις ημέρες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιστρέψει την ήττα που υπέστη στις 12 Μαρτίου.

Ευρωπαϊκό συμβούλιο

Όταν συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, η Μέι θα χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής για να ζητήσει μια παράταση στη διετή διαπραγματευτική περίοδο για το Brexit που θεωρητικά λήγει στις 29 Μαρτίου.

Η έκβαση αυτών των συνομιλιών θα καθοριστεί από το εάν το κοινοβούλιο θα έχει εγκρίνει τη συμφωνία της Μέι και από το ποιες προϋποθέσεις θα θέσει η Ε.Ε. για μια καθυστέρηση.

Για την όποια καθυστέρηση απαιτείται η συμφωνία και των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ.

Νέο σχέδιο;

Εάν απορριφθεί η συμφωνία της Μέι την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει μόνο πιθανότητα η Ε.Ε. να συμφωνήσει σε μια μακρύτερη καθυστέρηση, και ότι χρειάζεται να βρεθεί μια εναλλακτική προσέγγιση στο Brexit.

Σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να βρει έναν τρόπο για να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να επιδιώξει πλειοψηφία για μια εναλλακτική λύση.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διευκρινίσει το πώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφοφορίες σε διαφορετικές επιλογές προκειμένου να αποφασιστεί ποιες από αυτές – ή και καμία από αυτές – μπορεί να έχει τη στήριξη των βουλευτών.

Σχετικά άρθρα