Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρέθηκε βαρύς οπλισμός στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη

Βρέθηκε βαρύς οπλισμός στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Βορειοκορεατική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ισπανία, Μαδρίτη,

Συναγερμός στις μυστικές υπηρεσίες και την Αστυνομία της Ισπανίας έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό βαρέων όπλων εντός του κτιρίου της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη και την αποκάλυψη εισβολής ομάδας «κομάντο», που κράτησαν όμηρο για αρκετή ώρα τον Βορειοκορεάτη Πρεσβευτή και το υπαλληλικό προσωπικό.

Στις 22 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν την καθορισμένη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Βιετνάμ, μία ομάδα «κομάντο» εισέβαλε στην Πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, στη Μαδρίτη, κρατώντας ομήρους για αρκετές ώρες τον Βορειοκορεάτη Πρεσβευτή και το προσωπικό της Πρεσβείας.

Την Πέμπτη, η ισπανική Αστυνομία, που κράτησε μυστική τη συγκεκριμένη υπόθεση, γνωστοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς της, αποκαλύπτοντας το σοβαρότατο συμβάν που εξελίχθηκε πριν από σχεδόν 20 ημέρες.

Τα ευρήματα της έρευνας άνοιξαν νέα υπόθεση, εξίσου σοβαρή, καθώς στις εγκαταστάσεις της Βορειοκορεατικής Πρεσβείας βρέθηκε βαρύς οπλισμός, με πολλά αυτόματα όπλα, ακόμη και χειροβομβίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ισπανική Αστυνομία, οι εισβολείς απέσπασαν από το υπόλοιπο προσωπικό τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Yu Sok So, τον οποίο ανέκριναν και χτύπησαν, όπως και άλλους υπαλλήλους, την ίδια στιγμή που άλλα μέλη της ομάδας των εισβολέων, πήραν τους κωδικούς των υπολογιστών και υπέκλεψαν τα στοιχεία και τις αναφορές που είχαν στους σκληρούς δίσκους τους.

Οι εισβολείς ενδιαφέρονταν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον πρώην πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη, Kim Hyok Chol, ο οποίος ήταν ένας από τους διπλωμάτες που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ολοκλήρωση των διεργασιών και της προετοιμασίας για τη δεύτερη συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η δε εισβολή στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη, έγινε μόλις μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή της συνάντησης, η οποία να υπενθυμίσουμε ότι κατέληξε σε ναυάγιο, αν και οι δύο πλευρές επιχείρησαν να μετριάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας πως οι επαφές θα συνεχιστούν και ότι όλα μένουν ανοιχτά.

Η κατάσταση ομηρίας στην Πρεσβεία της Βόρειας Κορέας διήρκεσε αρκετές ώρες, πριν ένας από τους ομήρους καταφέρει να αποδράσει και να ειδοποιήσει την ισπανική Αστυνομία.

Τα ισπανικά Μέσα και συγκεκριμένα η El Pais, ανέφερε ότι σύμφωνα με μία πηγή, δεν αποκλείεται πίσω από αυτό το περιστατικό να ήταν η CIA.

Οι εισβολείς απέσπασαν μεγάλο αριθμό κομπιούτερ και εγγράφων από την Πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Ο Πρεσβευτής της Πιονγκγιάνγκ δήλωσε στην Αστυνομία ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι «κομάντο» ήταν Νοτιοκορεάτες, δίχως να διευκρινίζει αν είχαν εντολή από την κυβέρνηση της Σεούλ ή αν έδρασαν με εντολή τρίτων.

Η Νότια Κορέα, μέσω του πρεσβευτή της στην Ισπανία, Chun Hong-jo δήλωσε άγνοια και απέρριψε το σενάριο οι εισβολείς να ήταν Νοτιοκορεάτες.

Όσον αφορά τον οπλισμό που βρέθηκε στην Πρεσβεία της Βόρειας Κορέας, η ισπανική Αστυνομία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα όπλα να ήταν αυτά που χρησιμοποίησαν οι εισβολείς, στις 22 Φεβρουαρίου.

Εξετάζουν, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα, καθώς οι σχέσεις της Μαδρίτης με την Πιονγκγιάνγκ δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάστασή τους, μετά και την αποπομπή του Βορειοκορεάτη Πρεσβευτή (Kim Hyok Chol), τον Σεπτέμβριο του 2017, με αφορμή τις δοκιμές των υπερατλαντικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σχετικά άρθρα