Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έντονες αντιδράσεις στη δήλωση Ταγιάνι ότι ο Μουσολίνι «έκανε μερικά θετικά πράγματα»

Έντονες αντιδράσεις στη δήλωση Ταγιάνι ότι ο Μουσολίνι «έκανε μερικά θετικά πράγματα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Ταγιάνι, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιταλία, Μπενίτο Μουσολίνι, Φασισμός,

Αντιδράσεις πυροδότησαν δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ότι ο δικτάτορας της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι «έκανε μερικά θετικά πράγματα» επί των ημερών του καθεστώτος του πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πριν κηρύξει πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου, μιμούμενος τον [δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφο] Χίτλερ· πριν να θεσπίσει τους ρατσιστικούς νόμους· πριν από την τραγική υπόθεση Ματεότι, έκανε μερικά θετικά πράγματα, έφτιαξε υποδομές στη χώρα μας», είπε σε συνέντευξή του στο Radio24.

«Δεν είμαι φασίστας, δεν ήμουν ποτέ φασίστας.

»Αλλά αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέκτησε μεγάλο μέρος της γης της χώρας μας [από τους βαλτότοπους].

»Όταν κάνεις μια ιστορική κρίση, πρέπει να είναι αντικειμενικός», πρόσθεσε.

Το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 ως το 1943.

Ο Ταγιάνι έκανε τις επίμαχες δηλώσεις στο τοκ σόου «La Zanzara» («Το Κουνούπι»), μια αμφιλεγόμενη εκπομπή οι συντελεστές της οποίας έχουν αποκτήσει φήμη για την ικανότητά τους να εκμαιεύουν πολιτικά μη ορθές δηλώσεις από τους καλεσμένους τους.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. είναι επίσης αντιπρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε σάλο το 2013, όταν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος δήλωσε πως πέραν των ρατσιστικών νόμων που θέσπισε, ο Μουσολίνι ήταν ένας ηγέτης που «από πολλές άλλες απόψεις τα είχε πάει καλά».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, Ούντο Μπούλμαν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ταγιάνι «απίστευτες».

«Πώς είναι δυνατόν ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού;», διερωτήθηκε ο Μπούλμαν, στέλεχος του SPD, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ντροπή σε όσους διαστρεβλώνουν όσα υποτίθεται πως είπα» ανταπάντησε ο Ταγιάνι με tweet του.

«Πάντα ήμουν πεπεισμένος αντιφασίστας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να υπονοεί κάτι άλλο», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα