Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψυχρολουσία στην Τουρκία – Οι ΗΠΑ «ρίχνουν» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους Κούρδους

Ψυχρολουσία στην Τουρκία – Οι ΗΠΑ «ρίχνουν» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεντάγωνο, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν όλο και περισσότερο στους Κούρδους όσο η Τουρκία απομακρύνεται.

Για το 2020, το αμερικανικό Πεντάγωνο συμπεριλαμβάνει στον προϋπολογισμό του στρατιωτική υποστήριξη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τους Κούρδους της Συρίας.

Η ανοιχτή αυτή προτίμηση επιβεβαιώνει δύο πράγματα: α. Οι Αμερικανοί δεν φεύγουν από τη Συρία. β. Οι Αμερικανοί δεν εγκαταλείπουν τους νέους συμμάχους τους.

Νέα κρίση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον δημιουργεί η πρόταση προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2020, που περιλαμβάνει και 300 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού της οργάνωσης Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που έχουν μεγαλύτερη συνιστώσα τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μεταδίδει η ιστοσελίδα Hellas Journal.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων δημοκρατικών, ανέλαβαν με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι βρίσκονται στο ύστατο στάδιο εκκαθάρισης του τελευταίου θύλακα των τζιχαντιστών στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στην ανατολική Συρία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Χουριέτ», γράφει ότι το Πεντάγωνο κατανέμει το ίδιο ποσό με το 2019 στο YPG, το οποίο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είναι ένα παρακλάδι του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), της οργάνωσης του φυλακισμένου Οτσαλάν που αγωνίζεται για αυτονομία μέσα στην Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Το Πεντάγωνο έχει ζητήσει άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση μιας «δύναμης διασυνοριακής ασφάλειας» στη Συρία.

Τα ποσά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 718,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δύναμη αυτή, θα αντικαταστήσει τους Αμερικανούς πεζοναύτες που κάποια στιγμή θα αναχωρήσουν από τη Συρία έπειτα από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η δύναμη θα στρατοπεδεύει μεταξύ των συνόρων της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τη διοίκηση των οποίων έχουν οι Κούρδοι της Συρίας, ηγήθηκαν του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην περιοχή.

Είναι οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών, οι οποίοι δεν τους πρόδωσαν παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι θα εισβάλει στη Βόρεια Συρία και θα τους πολεμήσει.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της της για τη συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των YPG.

Όμως οι Αμερικανοί δεν εισάκουσαν ποτέ τις εκκλήσεις των Τούρκων και αγνόησαν τις απειλές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει με τελευταίου τύπου αμερικανικό οπλισμό τις δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία και σε κάθε επιχείρησή τους, προσφέρουν αεροπορική κάλυψη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε τον περασμένο χρόνο ότι θα ξεκινήσει μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, μιας περιοχής που ελέγχεται από τους Κούρδους των YPG.

Η Τουρκία αναγκάστηκε να υποχωρήσει όταν ο πρόεδρος Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν δημόσια ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ στους Τούρκους να σφάξουν τους Κούρδους συμμάχους τους.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, ανήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από μία περίεργη συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά των ΗΠΑ από τη Συρία, για να μείνει πιστός σε σχετική προεκλογική του υπόσχεση.

Από τότε άλλαξε απόφαση και πρόσφατα δήλωσε ότι θα παραμείνουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Βόρεια Συρία ως μέρος πολυεθνικής δύναμης.

Σχετικά άρθρα