Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σημαντικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Παντού έρευνες και γεωτρύπανα

Σημαντικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Παντού έρευνες και γεωτρύπανα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ExxonMobil, TOTAL, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κριστόφ Σαντεπί, Κύπρος, Υδρογονάνθρακες,

Έντονες είναι οι διεργασίες που εξελίσσονται στο ενεργειακό πεδίο της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις εξελίξεις να αναμένονται εντός του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να δοθεί άδεια για έρευνες στην Total για το «τεμάχιο 7», ενώ το επόμενο βήμα είναι πως η γαλλική εταιρεία θα αναλάβει μαζί με την Εni τα «τεμάχια 2, 3, 9» της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται πως αυτά τα τεμάχια έχουν δοθεί στην κοινοπραξία Eni-KOGAS και υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή και των Γάλλων της Total.

Η γαλλική συμμετοχή, κρίνεται αναγκαία, καθώς τον Ιανουάριο του 2018 οι Τούρκοι εμπόδισαν το γεωτρύπανο της Εni να πλεύσει προς το «τεμάχιο 3».

Οι Ιταλοί δεν αντέδρασαν και αποχώρησαν, ωστόσο, οι Γάλλοι δεν λειτουργούν το ίδιο και το απέδειξαν στο «τεμάχιο 6».

Μαλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, αναφέρθηκε στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου και σε ερώτηση πως θα αντιδρούσε το Παρίσι, αν τα πλωτά μέσα της γαλλικής Total που δραστηριοποιείται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ παρενοχληθούν και εμποδιστούν να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους από τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως είχε συμβεί το 2018 με το ερευνητικό πλοίο της Εni.

Κρατώντας μια προσεκτική θέση, ο Γάλλος πρέσβης έστειλε μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, πως υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μιλάμε δημόσια και πως η Γαλλία εργάζεται πάντα για τη μείωση των εντάσεων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρέσβη, «Η Γαλλία είναι παρούσα σε όλες τις θάλασσες.

»Αυτή η παρουσία δεν είναι ούτε ανώνυμη ούτε τυχαία».

Την ίδια ώρα η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil προχωρά και σε νέες δραστηριότητες.

Η επόμενη γεώτρηση –πέραν από την επιβεβαιωτική στον «Γλαύκο»– θα είναι στον «Κρόνο».

Αυτός ο στόχος δεν αφήνει αδιάφορη την κοινοπραξία Eni-Total, που δραστηριοποιείται στο τεμάχιο 6.

Κι αυτό γιατί η δομή του στόχου βρίσκεται στα όρια των «τεμαχίων 10» (ExxonMobil-Qatar Petroleum) και 6 (Total -Eni).

Επιπλέον, η ExxonMobil έχει επιδείξει ενδιαφέρον και για το «τεμάχιο 12».

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται περισσότερο για δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, το 5 και το 12, τα οποία εάν περιέλθουν στην κατοχή της, θα αλλάξει το γεωπολιτικό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο και η πλάστιγγα θα γείρει προς τους Αμερικανούς.

Σχετικά άρθρα