Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκινά την Τρίτη η κρίσιμη εβδομάδα για το BREXIT – Όλα παίζονται!

Ξεκινά την Τρίτη η κρίσιμη εβδομάδα για το BREXIT – Όλα παίζονται!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Μισέλ Μπαρνιέ, Φίλιπ Χάμοντ,

Με τους εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης να προσπαθούν να πετύχουν την υποχώρηση της ευρωπαϊκής πλευράς έστω και στο παρά πέντε, μόλις λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες για το Brexit στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, συνεχίστηκαν και το Σάββατο στις Βρυξέλλες οι «τεχνικές συνομιλίες.

Την Τρίτη, οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν και πάλι, μετά τη σαρωτική καταψήφιση του Ιανουαρίου, να τοποθετηθούν επί της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit, αποφασίζοντας ουσιαστικά εάν θα επικυρώσουν ή θα αναβάλουν το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται» δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ευρωπαϊκή πηγή διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές συνομιλίες» σε αυτό το στάδιο.

Το Λονδίνο, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιχειρεί να αποσπάσει από τις Βρυξέλλες τροποποίηση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να την καταστήσει περισσότερο αποδεκτή στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας την Τρίτη, θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη για να αποφασιστεί βρετανική αποχώρηση χωρίς συμφωνία ή η αναβολή του Brexit, που θεωρητικά είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου.

Το backstop παραμένει το ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Το Σάββατο ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ επιχείρησε να καθησυχάσει του βουλευτές δηλώνοντας στους Financial Times ότι οι φόβοι επ’ αόριστον πρόσδεσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ μέσω του backstop ισχύουν «μόνο σε αυστηρά νομικό επίπεδο» και ότι αυτό το σενάριο δεν αποτελεί πρόβλημα στην πραγματικότητα.

Ο Χάμοντ ζήτησε από τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία και υποσχέθηκε ότι, εάν το κείμενο εγκριθεί, όλα τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την υποστήριξη της βρετανικής οικονομίας σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία «θα χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες δαπάνες και θα επιτρέψουν την μείωση του χρέους και της φορολογίας».

Το Εργατικό Κόμμα από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι θα απορρίψει την συμφωνία.

«Εάν ψηφιστεί, τότε θα πρέπει να τεθεί στην έγκριση των Βρετανών» με νέο δημοψήφισμα, όπως δήλωσε το Σάββατο η βουλευτής των Εργατικών Εμιλι Θόρνμπερι.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματευτικές του ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά τις προσεχείς ημέρες για να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ μετά συμφωνίας.

Σε σειρά παρεμβάσεών του μέσω του Twitter, πρότεινε να δοθεί νομική ισχύς στην επιστολή της 14ης Ιανουαρίου που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στην οποία δίδεται η διαβεβαίωση ότι εάν πρέπει να εφαρμοσθεί το backstop, αυτό θα είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι στην συμφωνία προβλέπεται μηχανισμός διαιτησίας που προβλέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει μονομερώς από την ρύθμιση του backstop, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταβάλει τις ισχυρότερες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης.

Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε μόνο η Βόρεια Ιρλανδία να περιληφθεί στην ρύθμιση του backstop, πράγμα που αμέσως απέρριψε η Βρετανία.

Σχετικά άρθρα