Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία ο βορειοηπειρώτης Καραμέλιος δέχθηκε θέση βουλευτή καταγγέλλοντας τον Ράμα

Στην Αλβανία ο βορειοηπειρώτης Καραμέλιος δέχθηκε θέση βουλευτή καταγγέλλοντας τον Ράμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαγγέλης Ντούλες, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Γρηγόρης Καραμέλιος, Ελληνική Ομογένεια,

Αντιπολίτευση από τους επιλαχόντες σχηματίζεται στην Αλβανία, μετά την ομαδική παραίτηση στις 23 Φεβρουαρίου των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σύγχυση και στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, επειδή ένας από τους επιλαχόντες που αποδέχθηκαν το βουλευτικό αξίωμα είναι ηγετικό στέλεχος των Βορειοηπειρωτών.

Ο Γρηγόρης Καραμέλιος από την Κορυτσά, ανώτατο στέλεχος της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια» και πρώην πρόεδρός της, αποδέχθηκε την κενή βουλευτική έδρα του Βαγγέλη Ντούλε.

Ντούλες, πρόεδρος ΚΕΑΔ

Ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων δικαιωμάτων), του κομματικού βραχίονα της Ομόνοιας, είχε εκλεγεί βουλευτής συνεργαζόμενος με το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα.

Παραιτήθηκε από την έδρα του στις 23 Φεβρουαρίου, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της αντιπολίτευσης, για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Βεβαίως, για να μείνουν κενά τα έδρανα της αντιπολίτευσης, πρέπει να παραιτηθούν από τις έδρες και οι επιλαχόντες βουλευτές, δηλαδή οι διάδοχοί τους.

Δεν ακολουθούν όλοι οι επιλαχόντες

Την Τρίτη ορκίστηκαν στην αλβανική Βουλή τέσσερις επιλαχόντες βουλευτές.

Αυτοί δεν πειθάρχησαν στην πολιτική απόφαση των ηγετών τους.

Τις επόμενες μέρες ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει στους 16 ή και τους 20 από το σύνολο των εδρών της αντιπολίτευσης που παραδόθηκαν ομαδικά στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως σχηματισμό της νέας αντιπολίτευσης στην αλβανική Βουλή.

Η «Ομόνοια» διαχωρίζει τη θέση της από τον Καραμέλιο

Ωστόσο, η απόφαση του Γρηγόρη Καραμέλιου -που έχει χρηματίσει και στο παρελθόν βουλευτής- να αποδεχτεί την έδρα, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια».

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», με ανακοίνωσή της 6ης Μαρτίου 2019, διευκρίνισε αναφορικά «με την ατομική απόφαση» του στελέχους της, Γρηγόρη Καραμέλιου, να αποδεχθεί το αξίωμα του βουλευτή του Κοινοβουλίου της Αλβανίας.

«Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αθέμιτη σύγχυση αναφορικά με την προσωπική επιλογή και την ατομική απόφαση του στελέχους της Οργάνωσης, κ. Γρηγόρη Καραμέλιου, όπως αποδεχτεί θέση βουλευτού λίστας του Δημοκρατικού Κόμματος διευκρινίζουμε ότι προς τούτο καμιά συγκατάθεση υπήρξε από πλευράς των θεσμικών οργάνων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

»Πρόκειται για προσωπική απόφαση και ανάλογες είναι και οι πολιτικές ευθύνες.

»Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, συμμεριζόμενη και στηρίζοντας τις πολιτικές αποφάσεις του ΚΕΑΔ, όπως αυτές εκφράζονται απ’ τον Πρόεδρο του, θεωρεί ότι η παραίτηση απ’ τα βουλευτικά αξιώματα των μελών του Κοινοβουλίου της αντιπολίτευσης αποτελεί πράγματι πολύ σοβαρή πολιτική πράξη, εν τούτοις όμως απαραίτητη, όπως αποκατασταθεί η πολιτική τάξη και η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα.

»Ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα έχουμε ουσιαστικούς λόγους να βρισκόμαστε στην πλευρά της κοινωνίας που αναζητά βελτιώσεις στον τρόπο διακυβέρνησης, τη λειτουργία της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της φτώχειας και κυρίως την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που ανοίγουν το δρόμο στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας στην ΕΕ».

Αντιπολίτευση με επιλαχόντες στην Αλβανία

Την Τρίτη ορκίστηκαν τέσσερις επιλαχόντες βουλευτές του «Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης» (LSI) της Μόνικας Κρυεμάδη.

Ο πέμπτος επιλαχών που αποδέχτηκε βουλευτική έδρα ήταν ο βορειοηπειρώτης υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στην επαρχία της Κορυτσάς.

Ο Γρηγόρης Καραμέλιος ήταν 6ος στη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος στην Κορυτσά, ως εκπρόσωπος του ΚΕΑΔ, του κομματικού βραχίονα της Ομόνοιας.

Αναμένεται ότι θα ορκισθεί στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Γρηγόρης Καραμέλιος προχώρησε σε δημόσια δήλωση:

«Σχετικά με την στάση μου για την βουλευτική θέση»

«Η κοινοβουλευτική κατάσταση μετά την παράδοση της βουλευτικής έδρας των βουλευτών της αντιπολίτευσης έχει ανησυχήσει όλη την εγχώρια και ξένη κοινή γνώμη και έχει ηλεκτρίσει το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας προσπαθώντας να την ωθήσει σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

»Στο ισχυρό κύμα των πρωτοφανών παραιτήσεων δεν συμμετείχα για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως λόγω του σεβασμού προς το σύνταγμα της χώρας, τον εκλογικό νόμο και της ουσιώδης σχέσης βουλευτή – ψηφοφόρου, και γιατί όλα αυτά είναι βασικά και αποτελούν θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτισμού.

»Πριν εκφράσω την στάση μου, διοργάνωσα μια ακροαματική διαδικασία κατά τις τελευταίες δέκα μέρες, με το προεδρείο, το γενικό συμβούλιο, τους προέδρους των υποπαραρτημάτων της οργάνωσης της Ομόνοιας και ΚΕΑΔ, τους εκπροσώπους των συλλόγων των μειονοτήτων, σε όλη την περιφέρεια της Κορυτσάς, με την πεποίθηση πως η εντολή για την θέση του βουλευτή ανήκει σε εκείνους που κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2017 έδωσαν το μέγιστο πολιτικά, συμβάλλοντας ξεκάθαρα στην διεκδίκηση του τέταρτου εισιτηρίου της αντιπολίτευσης για την βουλή στην περιφέρεια της Κορυτσάς.

»Η απόφαση τους, μετά από διεξοδικές και σοβαρές συζητήσεις ήταν εξίσου ξεκάθαρη και χωρίς ενδοιασμούς:

»Πρέπει να δεχτώ την θέση του βουλευτή στην Περιφέρεια της Κορυτσάς.

»Τα βασικά επιχειρήματα που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι.

»· Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην περιφέρεια της Κορυτσάς και η οργάνωση της Ομόνοια, αλλά και όλη η βασική δομή του ΚΕΑΔ της περιφέρειας, η λογικά τεκμηριωμένη άποψη και το δημοκρατικό πνεύμα που τους χαρακτηρίζει, απαιτεί να έχει την φωνή που τους εκπροσωπεί στην Βουλή, στο μέρος που αποτελεί το ιερό της δημοκρατίας σε μια πλουραλιστική κοινωνία.

»· Οι φιλοδοξίες ένταξης της χώρας, η ακτινογραφία της στάσης του διεθνή παράγοντα όπως τον ΉΠΑ και της ΕΕ όπως και οι ανεκτίμητες αξίες της δημοκρατίας που μας εμπνέει η Αρχαία Ελλάδα είναι καθοριστικά για μας.

»· Τίποτα δεν θα αλλάξει στην αντιπολιτευτική μας πορεία, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε για την αλλαγή που ζητά η αντιπολίτευση, την απομάκρυνση αυτής της διεφθαρμένης, και ανίκανης κυβέρνησης, ύποπτης για τη συμμετοχή της σε παράνομο εμπόριο ναρκωτικών και στο έγκλημα, που καθημερινά αυξάνει προοδευτικά την κοινωνική ανέχεια, που καταπατά ξεκάθαρα τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων, πάντα στα δημοκρατικά πλαίσια.

»Έτσι ανεξάρτητα από την προσωπική μου άποψη, είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την απόφαση των ψηφοφόρων μου, αυτών που με την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ Κορυτσάς έχουν προσφέρει στην επίλυση των προβλημάτων πολλών συνανθρώπων, στην δημοκρατική εξυγίανση και την ανάπτυξη της κοινωνίας της Κορυτσάς».

Σχετικά άρθρα