Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φεύγει το «Μακεδονία» από ονομασίες στα Σκόπια – Αντικαθίσταται με το «Εθνικό»

Φεύγει το «Μακεδονία» από ονομασίες στα Σκόπια – Αντικαθίσταται με το «Εθνικό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια,

Αρχίζει από σήμερα, Τετάρτη, η διαδικασία αλλαγής ονόματος για 136 κρατικούς οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας να αλλάξουν τα επίσημα λογότυπα, σφραγίδες και ό,τι άλλο αποτυπώνει το όνομά τους.

Όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί, που συνδέονται με την κυβέρνηση, τη Βουλή και την κεντρική τράπεζα θα φέρουν το νέο όνομα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και στις περισσότερες περιπτώσεις το επίθετο «μακεδονικός» θα δώσει τη θέση του στο «εθνικός».

Για παράδειγμα η «Μακεδονική Τηλεόραση» (ΜΤV) θα ονομαστεί «Εθνική Τηλεόραση» (National Television- NTV), ενώ η «Μακεδονική Όπερα και Μπαλέτο» θα γίνει «Εθνική Όπερα και Μπαλέτο» και το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» (MIA) θα γίνει NIA, δηλαδή Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι το μόνο Μακεδονικό Πρακτορείο που μένει είναι το ελληνικό ΑΠΕ-ΜΠΕ ή ΑΜΠΕ, του οποίου η πλήρης ονομασία είναι Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσο για τους «Μακεδονικούς Σιδηροδρόμους» θα μετονομαστούν σε «Σιδηρόδρομοι Βόρειας Μακεδονίας».

Το επίθετο «μακεδονικός» θα παραμείνει στις περιπτώσεις του «Ινστιτούτου Μακεδονικής Λογοτεχνίας» και του «Μακεδονικού Εθνικού Θεάτρου», αν και η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν εξήγησε το λόγο της εξαίρεσης.

Το θέμα δεν είναι να εξηγήσει η κυβέρνηση των Σκοπίων τις δύο εξαιρέσεις, αλλά πρωτίστως η ελληνική πλευρά να διαπιστώσει εάν αυτές συνάδουν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και ναι μεν στην περίπτωση του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σχετίζεται με τη μακεδονική (μακεδονίτικα) γλώσσα, που είναι αναγνωρισμένη από το 1977, αλλά το Μακεδονικό Εθνικό Θέατρο με τι σχετίζεται;

Το αντίστοιχο θέατρο στην Ελλάδα ονομάζεται σκέτο «Εθνικό Θέατρο».

Σχετικά άρθρα