Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Λευκορωσία «ανοίγεται» στη Δύση – Ο Λουκασένκο επέρριψε στη Μόσχα την ευθύνη

Η Λευκορωσία «ανοίγεται» στη Δύση – Ο Λουκασένκο επέρριψε στη Μόσχα την ευθύνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάντρ Λουκασένκο, Λευκορωσία, Ρωσία,

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μιλώντας κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης είπε ότι η χώρα του είναι αναγκασμένη να αναπτύξει την συνεργασία της με την Δύση, τη στιγμή που η Ρωσία εκτοπίζει τα προϊόντα της χώρας του από την ρωσική αγορά.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, αναφερόμενος στην συνεργασία της χώρας του με την Δύση, είπε ότι «η συνεργασία μερικές φορές προκαλεί υστερία και κάποια αλλεργία στην Ρωσία».

«Διερωτώμαι γιατί σας πιάνει υστερία;» δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι τα λευκορωσικά προϊόντα δεν τα αφήνουν στην ρωσική αγορά, λένε ότι προϊόντα των «τζαμπατζήδων», ασκούν πιέσεις όπου μπορούν, τα εκτοπίζουν.

«Τι πρέπει να κάνουμε να κρυφτούμε κάτω από τις πέτρες και να καθόμαστε;» διερωτήθηκε ο Λουκασένκο, και προσέθεσε ότι αν στο κράτος κλείνουν τις πόρτες, αυτό αναζητά να βρει ακόμη μια για να επιβιώσει φυσιολογικά.

Παράλληλα απευθυνόμενος προς την Μόσχα είπε, ας μην κατηγορούν την Λευκορωσία ότι δήθεν «στράφηκε αλλού», επισημαίνοντας ότι το Μίσνμκ δεν χρειάζεται να στραφεί κάπου αλλού, αλλά «βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που πρέπει διαρκώς να κοιτάμε γύρω μας γιατί βρισκόμαστε επίκεντρο των γεγονότων, στο κέντρο της Ευρώπης».

Για μία ακόμη φορά μάλιστα διερωτήθηκε, λέγοντας: «Γιατί θα έπρεπε να αναζητούμε την ευτυχία σε άλλη γη εάν είχαμε με την Ρωσία «κανονικές σχέσεις» και υπογράμμισε ότι εννοεί για τις συμφωνίες που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους και δεν πρέπει να τους βλέπουμε σαν εχθρούς».

«Ιδανικά, η δυτική και η ανατολική κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική της Λευκορωσίας πρέπει να εξισορροπούν η μια με την άλλη», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Μια ημέρα νωρίτερα ο Λουκασένκο, αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς για την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού Αμερικανών διπλωματών στην χώρα, που είχε επιβάλλει το 2008, οι οποίοι προέβλεπαν την παρουσία μόνο πέντε Αμερικανών διπλωματών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, αναφερόμενος στην άρση αυτή των περιορισμών αυτών, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η κίνηση αυτή πρέπει να συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Λευκορωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Σχετικά άρθρα