Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Καναδάς εκδίδει στις ΗΠΑ τη Μενγκ Γουάνζου κόρη του ιδρυτή της Huawei

Ο Καναδάς εκδίδει στις ΗΠΑ τη Μενγκ Γουάνζου κόρη του ιδρυτή της Huawei
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Huawei, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καναδάς, Κίνα,

Τη «διαδικασία έκδοσης» στις ΗΠΑ της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, Μενγκ Γουάνζου (Meng Wanzhou), η οποία είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών Αρχών, ξεκίνησε την Παρασκευή επίσημα το υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά.

Έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση, από την αμερικανική δικαιοσύνη, της μακράς λίστας των κατηγοριών με τις οποίες βαρύνεται η 47χρονη Μενγκ, ο Καναδάς αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Huawei και τη Μενγκ ότι παρέκαμψαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αλλά και ότι έκλεψαν, μέσω δύο θυγατρικών, βιομηχανικά μυστικά από τον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών T-Mobile.

Η απόφαση ελήφθη στον Καναδά, καθώς οι Αρχές θεωρούν ότι «υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να παρουσιαστούν» στον δικαστή, όπως αναφέρει το υπουργείο, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία αυτή «δεν είναι δίκη».

Η Μενγκ, που είναι κόρη του ιδρυτή της Huawei, αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού κατέβαλε εγγύηση και υποχρεώθηκε να παραδώσει τα διαβατήριά της.

Η σύλληψή της προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση μεταξύ Οτάβας και Πεκίνου.

Λίγες ημέρες μετά συνελήφθησαν στην Κίνα δύο Καναδοί κι ένας τρίτος καταδικάστηκε από κινεζικό δικαστήριο σε θάνατο, ωστόσο το Πεκίνο επιμένει ότι οι υποθέσεις αυτές δεν σχετίζονται με την υπόθεση της Huawei.

Οι δικηγόροι της Μενγκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους, που οι καναδικές Αρχές επέτρεψαν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Τόνισαν πως η εντολέας τους επιμένει ότι είναι αθώα κι ότι το αμερικανικό αίτημα για την έκδοσή της συνιστά παράβαση της νομικής διαδικασίας.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά ανέφερε ότι είναι «βαθύτατα δυσαρεστημένη» με την εξέλιξη αυτή.

Να σημειωθεί ότι από το 2001 έως το 2009 η Μενγκ ήταν μόνιμη κάτοικος Καναδά και έχει στην ιδιοκτησία της δύο επαύλεις αξίας πολλών εκατομμυρίων στο Βανκούβερ.

Σχετικά άρθρα