Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε καλό δρόμο οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ -Ταλιμπάν στο Κατάρ

Σε καλό δρόμο οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ -Ταλιμπάν στο Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές,

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν που συζητούν στο Κατάρ τρόπους για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν έκαναν μία παύση έπειτα από τις «εκτενείς» και «παραγωγικές» συζητήσεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες, προτού συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα συναντήσεις πολύ παραγωγικές.

«Εξακολουθούμε να κάνουμε αργά, σταθερά βήματα προς την κοινή κατανόηση και τελικά την ειρήνη», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κάνουν μία παύση στις συνομιλίες για εσωτερικές διαβουλεύσεις και για να προετοιμάσουν την επόμενη συνάντησή τους, ανέφερε και η ανακοίνωση του Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ εκπροσώπου των Ταλιμπάν.

Στη διάρκεια των προηγούμενων συνομιλιών τους στα τέλη Ιανουαρίου ΗΠΑ και Ταλιμπάν είχαν επισημάνει ότι κατέληξαν «σε ένα προσχέδιο συμφωνίας», το οποίο βασιζόταν στη δέσμευση των Ταλιμπάν να εμποδίσουν να χρησιμεύσει το Αφγανιστάν ως βάση για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ξένων χωρών και στην ενδεχόμενη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Αν και οι ΗΠΑ αλλά και άλλες δυνάμεις τονίζουν εδώ και καιρό ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει τελικά να πραγματοποιηθεί υπό αφγανική ηγεσία, οι Ταλιμπάν επανέλαβαν και αυτή την εβδομάδα την αντίθεσή τους σε άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι, την οποία θεωρούν παράνομη.

Μέλη της ταλιμπανικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς.

«Η δημιουργία μιας εθνικής ομάδας στην Καμπούλ, έτοιμης να ξεκινήσει έναν διαφγανικό διάλογο και συνομιλίες με τους Ταλιμπάν προχωρά αργά», έγραψε στο Twitter o Χαλιλζάντ.

Μια ζίργκα -συνέλευση των πρεσβύτερων των αφγανικών φυλών— πρόκειται να συνεδριάσει στα μέσα Μαρτίου στην Καμπούλ για να προετοιμάσει την ομάδα των διαπραγματευτών που θα συζητήσει με τους Ταλιμπάν.

Κατά την άφιξή του στη Ντόχα ο Χαλιλζάντ συναντήθηκε με τον βασικό πολιτικό ηγέτη των Ταλιμπάν, τον μουλά Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, συνιδρυτή του κινήματος.

Ο Χαλιλζάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία στη Ντόχα του Μπαράνταρ, που είναι στενός συνεργάτης με τον επικεφαλής των Ταλιμπάν, τον μουλά Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, επισημαίνοντας ότι η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Ντόχα έχει «περισσότερο κύρος».

Ο Μπαράνταρ χαίρει ευρείας στήριξης στο εσωτερικό των μυριάδων ομάδων των Ταλιμπάν, ενώ αφέθηκε ελεύθερος πέρυσι από πακιστανική φυλακή για να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Η παρουσία του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θεωρείται από πολλούς ένδειξη της πρόθεσης των Ταλιμπάν να συζητήσουν σε υψηλότερο επίπεδο.

Στις συνομιλίες συμμετέχει και ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, ο διοικητής των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.

Ανώτερος οπλαρχηγός των Ταλιμπάν που έχει γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο πλευρές ενδέχεται να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, η οποία θα διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως βάση για επιθέσεις εναντίον τους ή εναντίον των συμμάχων τους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν αντιστέκονται στις πιέσεις της αμερικανικής αντιπροσωπείας να κηρύξουν εκεχειρία πριν από την έλευση της άνοιξης και την έναρξη των εαρινών συγκρούσεων.

«Ζητούν συνεχώς εκεχειρία, όμως η απάντηση από την πλευρά μας είναι “όχι”», τόνισε.

Σχετικά άρθρα