Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση Βόρεια Μακεδονία – Διχασμένες οι γνώμες για τις Πρέσπες

Δημοσκόπηση Βόρεια Μακεδονία – Διχασμένες οι γνώμες για τις Πρέσπες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Δημοσκοπήσεις, Σκόπια,

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη στη Βόρεια Μακεδονία σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι μισοί πολίτες της χώρας τη βλέπουν θετικά και οι υπόλοιποι μισοί αρνητικά.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τουλάχιστον ένα 25% των πολιτών της χώρας είναι αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας, εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι οι σλαβόφωνοι της χώρας συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν αρνητικά, διότι «έχασαν» την αποκλειστικότητα του «μακεδονισμού» και αποποιήθηκαν τον σφετερισμό της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας.

Η δημοσκόπηση μεταδόθηκε από την εκπομπή «Detector» του τηλεοπτικού σταθμού «SITEL».

Διεξήχθη από το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών των Σκοπίων (IPIS) το διάστημα 31 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου 2019 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.102 ατόμων.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 44,6% των πολιτών έχουν θετική γνώμη για την Συμφωνία των Πρεσπών και το 45,6% αρνητική.

Επίσης, το 59,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονία ς ενώ το 57,7% πιστεύουν ότι οι δύο χώρες θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Παράλληλα, το 50,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Βόρεια Μακεδονία διεξήγαγε σωστά τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ 40,7% έχουν αντίθετη άποψη.

Ακόμα, το 49,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κάνει πιο άνετα τα ταξίδια τους στην Ελλάδα, ενώ το 36,3% θεωρεί πως δεν θα υπάρξει διαφορά.

Τι ειπώθηκε στο πάνελ

Προσκεκλημένοι της εκπομπής για τον σχολιασμό της δημοσκόπησης ήταν ο Ντάνε Τάλεσκι, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονία ς Ζόραν Ζάεφ, καθώς και ο βουλευτής του κόμματος της «αρχαιομακεδονικής» δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE (αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας), Ίλια Ντίμοφσκι.

Ως ιδιαίτερα ενδιαφέροντα παρουσιάζονται τα ευρήματα της δημοσκόπησης σε σχέση με το ποιους θεωρούν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ως τους λιγότερο αποδεκτούς από τους συμβιβασμούς που έγιναν για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εφαρμογή της.

Μιλώντας στην εκπομπή ο Τάλεσκι ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά έναν συμβιβασμό που έπρεπε να γίνει.

«Δεν είναι ιδανικός και ήταν δύσκολο να φτάσουμε σε αυτόν.

»Όμως είναι επαρκώς καλός για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα βασικά πράγματα που μας ήταν απαραίτητα, να κλείσει την διαφορά και να ανοίξει τις προοπτικές της χώρας», είπε ο Τάλεσκι.

Πρόσθεσε ότι ο διχασμός των απόψεων της κοινής γνώμης, όπως καταγράφεται από την δημοσκόπηση, είναι αναμενόμενος, καθώς, όπως είπε, στο μακροχρόνιο ζήτημα του ονόματος «είχαν διατυπωθεί πολλά συναισθηματικά επιχειρήματα, είχαν ενσωματωθεί πολλά στερεότυπα, πολλή εχθρότητα και από τις δύο πλευρές των συνόρων».

Ακόμα, σημείωσε ότι η επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα ήταν μόνο μία από τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ότι το επόμενο διάστημα η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να εργαστεί εντατικά για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του ο Ντίμοφσκι, που εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από την ηγεσία του VMRO-DPMNE, αναγνώρισε ότι ο θετικός σκοπός της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν αμφισβητείται, επειδή η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αποτελούν στρατηγικό στόχο της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ντίμοφσκι, αυτό που αμφισβητείται είναι η τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το περιεχόμενό της.

«Με αυτήν τη συμφωνία θα ξεπεράσουμε τα διακρατικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όχι όμως και τα προβλήματα μεταξύ του μακεδονικού και του ελληνικού λαού, τα οποία θα παραμείνουν. Δυστυχώς, εδώ η συμφωνία αυτή δεν προσφέρει λύση», είπε ο Ντίμοφσκι.

Απαντώντας ο Τάλεσκι σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «μεγάλος, δύσκολος αλλά δίκαιος συμβιβασμός που δεν επιλύει όλα τα προβλήματα αλλά δημιουργεί μηχανισμούς για το ξεπέρασμά τους».

Σχετικά άρθρα