Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν λέει ότι μπορεί να «εξουδετερώσει» τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο πετρέλαιό του

Το Ιράν λέει ότι μπορεί να «εξουδετερώσει» τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο πετρέλαιό του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ιράν, Πετρέλαιο,

Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι έχει πολλές επιλογές προκειμένου να εξουδετερώσει την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος των πετρελαϊκών εξαγωγών του, μετέδωσε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, προσθέτοντας πως η περιφερειακή επιρροή της Τεχεράνης δεν μπορεί να εμποδιστεί όπως απαιτεί η Ουάσινγκτον.

«Εκτός από το κλείσιμο του στενού του Χορμούζ, έχουμε και άλλες επιλογές για να σταματήσουμε τη ροή πετρελαίου, αν απειληθούμε» δήλωσε στο Tasnim ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικού Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί.

Όπως είπε, «το Ιράν έχει θέσει σχέδια που θα εξουδετερώσουν τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.

»Έχουμε πολλούς τρόπους για να πουλήσουμε το πετρέλαιό μας».

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν κι έξι παγκόσμιες δυνάμεις, τον περασμένο Μάιο, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη συνέχεια.

Η επαναφορά των κυρώσεων είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Τραμπ να αναγκάσει το Ιράν να περικόψει περαιτέρω το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμά του, καθώς και την υποστήριξή του σε δυνάμεις στην Υεμένη, στη Συρία, στον Λίβανο και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Η Ουάσιγκτον πιέζει τις άλλες κυβερνήσεις να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Ωστόσο, φοβούμενη μια εκτόξευση των τιμών, έχει χορηγήσει εξαίρεση σε οκτώ αγοραστές ιρανικού πετρελαίου αφότου ξεκίνησαν οι κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου τον περασμένο Νοέμβριο.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα εμποδίσουν τις παραδόσεις πετρελαίου με πλοία από χώρες του Κόλπου, αν η Ουάσιγκτον προσπαθήσει να στραγγαλίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.

Το στενό του Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται το ένα τρίτο των θαλάσσιων φορτίων πετρελαίου καθημερινά, ενώνει τους παραγωγούς αργού της Μέσης Ανατολής με κρίσιμες αγορές σε Ασία-Ειρηνικό, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και αλλού.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουμε να συμβεί (τον αποκλεισμό του Χορμούζ).

»Ελπίζουμε ότι δεν θα αναγκαστούμε να τους χρησιμοποιήσουμε» είπε ο Σαμχανί.

Το Ιράν – η κυρίαρχη σιιτική δύναμη η οποία βρίσκεται σε αντιπαλότητα με τη Σαουδική Αραβία και τους άλλους Άραβες σουνίτες συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών – είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, απέναντι στους εξεγερμένους στον σχεδόν οκταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

«Έχουμε επιτύχει το 90% των στόχων του Ιράν στη Συρία» δήλωσε ο Σαμχανί, στενός σύμμαχος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας του μετώπου αντίστασης στη Συρία» είπε, σύμφωνα με το Tasnim, ο Σαμχανί, απαντώντας σε ερώτηση για «ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις» του Ισραήλ στη Συρία.

Το Ιράν αναφέρεται συχνά σε περιφερειακές χώρες και δυνάμεις που αντιτίθενται στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο «άξονας της αντίστασης».

Το Ισραήλ, που ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι το Ιράν θα εγκαθιδρύσει μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στη γειτονική Συρία, υποστηρίζει ότι έχει εξαπολύσει πάνω από 200 επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια.

Αψηφώντας τις ισραηλινές απειλές ότι μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο αν δεν εγκαταλείψει τη χώρα, το Ιράν λέει ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικούς συμβούλους στη Συρία όσο είναι απαραίτητο σε υποστήριξη των δυνάμεων του Άσαντ.

«Το Ιράν είναι ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή.

»Ο Τραμπ και το Ισραήλ γνωρίζουν καλά τη στρατιωτική ισχύ του Ιράν» είπε ο Σαμχανί.

«Ξέρουν πως δεν μπορούν να εισέλθουν σε πόλεμο με το Ιράν. Αυτός είναι ο λόγος που απειλούν δημόσια το Ιράν» δήλωσε.

Σχετικά άρθρα