Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπαρνιέ: Το Brexit δεν χρειάζεται άλλον χρόνο, αλλά αποφάσεις

Μπαρνιέ: Το Brexit δεν χρειάζεται άλλον χρόνο, αλλά αποφάσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Μισέλ Μπαρνιέ, Τερέζα Μέι,

Το Brexit δεν χρειάζεται άλλον χρόνο. Χρειάζεται αποφάσεις και ο καθένας να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, επισήμανε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ενόσω δεκάδες Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να «καταπνίξουν» το no deal και να απαιτήσουν παράταση του Άρθρου 50.

«Εναπόκειται στους Βρετανούς να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν όλα τα αποτελέσματα των αποφάσεων που έλαβαν δημοκρατικά», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Δεκάδες μέλη της βρετανικής κυβέρνησης – έως και 30, σύμφωνα με ορισμένες πηγές – προειδοποιούν την Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα ψηφίσουν καθυστέρηση του Brexit, εφόσον η Τερέζα Μέι δεν αποκλείσει διά παντός το σενάριο της μη συμφωνίας.

Μία τέτοια επανάσταση δεν αφήνει παρά δύο αναγκαστικές επιλογές στη Μέι: να αιτηθεί παράταση του Άρθρου 50, έστω και αν επιμένει μέχρι κεραίας όλους αυτούς τους μήνες ότι η χώρα αποχωρεί από την Ένωση στις 29 Μαρτίου, ή σε τούτη την κρίσιμη ώρα να απομακρύνει όλους αυτούς τους αντάρτες από την κυβέρνησή της.

Καθένας από τη δική του οπτική γωνία, οι κατά τα άλλα πιστοί υπουργοί και βουλευτές της Μέι – τόσο από το στρατόπεδο του πιο σκληροπυρηνικού Brexit όσο και από το στρατόπεδο του Remain – εκτιμούν ότι είναι πλέον αρκετοί για να περάσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων μία τροπολογία που θα υποχρεώσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να παρατείνει το Brexit αντί να επιτρέψει την άτακτη έξοδο της χώρας από την Ένωση.

Μία ανάσα πριν από το οριστικό «bye bye» της Βρετανίας προς την Ένωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός εφαρμόζει – χωρίς ορατά αποτελέσματα επί του παρόντος – το «Plan B».

Στόχος της είναι να διασφαλίσει νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο ευαίσθητο ζήτημα του backstop, της προϋπόθεσης που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω επί της αρχικής συμφωνίας της αποχώρησης, αφήνοντας μόνο μικρά περιθώρια διαπραγματεύσεων στην πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει.

Η αδιαλλαξία της Ένωσης υπήρξε ξεκάθαρη και στην τελευταία συνάντηση της Μέι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μία συνάντηση που στο Λονδίνο μεταφράστηκε ως «εποικοδομητική» πλην όμως ουδέν νεότερο είχε να πει για το αδιέξοδο του Brexit, εκτός από το ότι Μέι και Γιούνκερ θα συναντηθούν ξανά πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σχετικά άρθρα