Οι Αρχές της Βοσνίας δεν είναι αρνητικές να επαναπατρίσουν πολίτες τους που αυτή τη στιγμή κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία από τους Κούρδους.
Δεν είναι μόνο οι άνδρες μουσουλμάνοι που ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν ως εθελοντές στο Ισλαμικό Κράτος.
Είναι και οι γυναίκες τους και τα παιδιά τους, που οι Κούρδοι κρατάνε σε στρατόπεδα εκτοπισμένων, ξέχωρα από τους αιχμαλώτους πολέμου τζιχαντιστές.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράκαν Μέκτιτς, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους σχετικά με το ποιοι Βόσνιοι πολίτες που κρατούνται στη Συρία μπορούν να επαναπατριστούν.
Από το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα, 200 άνδρες και 70 γυναίκες από τη Βοσνία ταξίδεψαν στα εδάφη που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.
Αυτοί πήραν μαζί τους και 60 παιδιά, τα παιδιά τους.
Επιπλέον 70 παιδιά γεννήθηκαν τα χρόνια του τζιχάντ στη Συρία από γονείς πολίτες της Βοσνίας.
12 παιδιά Βόσνιων πολιτών έχουν σκοτωθεί.
Ο Ντράκαν Μέκτιτς κατέστησε σαφές ότι για να επιστρέψει κάποιος στη Βοσνία πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί ότι είναι πολίτης της.
Τρεις γυναίκες από τη Βοσνία, που κρατούνται σε στρατόπεδο εκτοπισμένων, έστειλαν επιστολή στο Radio Free Europe, με την οποία καλούν στις βοσνιακές Αρχές να τις βοηθήσουν να επιστρέψουν.
«Σας ζητάμε, εκ μέρους όχι μόνο εξ ονόματός μας και των αθώων παιδιών μας, να μας πάρετε πίσω και να μας προσφέρετε μια δεύτερη ευκαιρία για μια νέα ζωή, τουλάχιστον για χάρη των ανήλικων, αθώων παιδιών», αναφέρουν στην επιστολή.
Μέχρι σήμερα 23 Βόσνιοι πολίτες έχουν καταδικαστεί σε σύνολο 42 έτη και 8 μήνες κάθειρξη για τη συμμετοχή τους ως τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος, ή επειδή εργάστηκαν ως στρατολόγοι της οργάνωσης.