Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βρετανίδα που είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος κινδυνεύει να χάσει την υπηκοότητά της

Η Βρετανίδα που είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος κινδυνεύει να χάσει την υπηκοότητά της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σαμίμα Μπεγκούμ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Εναντίον της απόφασης των βρετανικών Αρχών να αφαιρέσουν τη βρετανική υπηκοότητα της Σαμίμα Μπεγκούμ, η οποία το 2015, σε ηλικία 15 ετών, εγκατέλειψε τη χώρα της προκειμένου να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία, και ζητεί να επιστρέψει, σκοπεύει να στραφεί η οικογένειά της.

Από καταυλισμό προσφύγων, η Μπεγκούμ απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα έκκληση να επιστρέψει.

Κυοφορούσε το τρίτο της παιδί, ένα αγόρι, το οποίο γέννησε το Σαββατοκύριακο.

Κατά τα λεγόμενά της, είχε μόλις εγκαταλείψει την Μπαγκούζ, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Σε συνέντευξη που έδωσε αρχικά στους «Times» του Λονδίνου ωστόσο, περιέγραψε μία «απολύτως φυσιολογική ζωή» στην Μπαγκούζ, ενώ ομολόγησε ότι είχε δει «κομμένα κεφάλια» σε κάδους απορριμμάτων, το οποίο όμως δεν την είχε ενοχλήσει καθόλου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά οι αποφάσεις για την αφαίρεση της υπηκοότητας «βασίζονται σε όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και δεν λαμβάνονται επιπόλαια».

Βάσει του Νόμου του 1981 περί Βρετανικής Υπηκοότητας, ένα πρόσωπο μπορεί να χάσει την υπηκοότητά του αν ο υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι αυτό «θα είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο».

H Μπεγκούμ ωστόσο έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει διά της δικαστικής οδού την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι δυνατόν να αφαιρεθεί η υπηκοότητα της νεαρής γυναίκας, δεδομένου ότι μπορεί να εξασφαλίσει υπηκοότητα άλλης χώρας.

Εκτός από την ολλανδική υπηκοότητα, που η Μπεγκούμ υποστηρίζει ότι θα αιτηθεί λόγω του Ολλανδού πατέρα του παιδιού της, η μητέρα της είναι υπήκοος Μπαγκλαντές, το οποίο σημαίνει ότι βάσει της νομοθεσίας της συγκεκριμένης χώρας έχει και εκείνη την ίδια υπηκοότητα.

Η ίδια η Μπεγκούμ ωστόσο δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει διαβατήριο και ουδέποτε έχει επισκεφτεί το Μπαγκλαντές.

«Ήταν σαν φυσιολογική ζωή»

Η Μπεγκούμ μαζί με δύο ακόμη φίλες της έφυγαν από το Λονδίνο του Φεβρουάριο του 2015, αφότου είπαν στους γονείς τους ότι θα περάσουν τη μέρα τους εκτός σπιτιού.

Πέταξαν από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στην Τουρκία και στη συνέχεια πέρασαν τα σύνορα για τη Συρία.

Αφότου έφθασαν στη Ράκα – άλλοτε προπύργιο των τζιχαντιστών – η Μπεγκούμ έμεινε σε ένα σπίτι μαζί με άλλες υποψήφιες νύφες, όπως η ίδια δήλωσε στους «Times».

«Ζήτησα να παντρευτώ έναν τζιχαντιστή, ηλικίας 20 – 25 ετών, που να μιλάει Αγγλικά», αποκάλυψε. Δέκα ημέρες αργότερα, παντρεύτηκε έναν 27χρονο Ολλανδό, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Έκτοτε έμενε μαζί του. Το ζευγάρι δραπέτευσε από την Μπαγκούζ πριν από δύο εβδομάδες.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Άντονι Λόιντ εάν η εμπειρία της από τη Ράκα κάλυψε τις προσδοκίες της, η νεαρή γυναίκα απάντησε πως έζησε «μία φυσιολογική ζωή».

«Ναι, τις κάλυψε. Ήταν σαν μία φυσιολογική ζωή. Η ζωή που εικονίζουν τα βίντεο της προπαγάνδας», δήλωσε συγκεκριμένα.

Μία από τις τρεις κοπέλες φέρεται να έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ενώ η τύχη της τρίτης αγνοείται.

Σχετικά άρθρα