Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κογκρέσο μπλοκάρει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Το Κογκρέσο μπλοκάρει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Κογκρέσο, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία,

«Μπλόκο» στη μεταφορά και παράδοση στην Τουρκία, τουλάχιστον έως την 1η Νοεμβρίου, των μαχητικών αεροσκαφών F-35 επιβάλλει το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή επιτροπή των δύο σωμάτων αποφάσισε το «πάγωμα» ως απάντηση στην προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πόμπεο και Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν καλούνται να υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο έως την 1η Νοεμβρίου 2019.

Σε αυτή ζητείται να συμπεριληφθεί και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στην Τουρκία δύο αεροσκάφη F-35 και μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παραδοθούν άλλα δύο, ωστόσο, κανένα δεν έχει εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για να μεταφερθεί στην Τουρκία.

Τα αεροπλάνα παραμένουν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις με εκπαιδευτικό λογισμικό και όχι μάχης.

Την ίδια ώρα, η παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεβέζοφ.

Κατά την διάρκεια της 14ης διεθνούς έκθεσης οπλικών συστημάτων «IDEX 2019» που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι, ο Τσεμέζοφ τόνισε πως «υπογράψαμε το συμβόλαιο και φέτος έως το τέλος του έτους θα ολοκληρώσουμε όλες τις παραδόσεις. Ολόκληρο το σύστημα θα το παραδώσουμε φέτος».

Οι πρώτες ανακοινώσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας που αφορούσαν την πώληση S-400 έγιναν τον Νοέμβριο του 2016, ενώ η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας επιβεβαιώθηκε εκ μέρους της ρωσικής πλευράς στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε όσους λένε ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την αγορά των S-400.

«Όλοι αυτοί λένε ότι δεν πρέπει να αγοράσουμε τους S-400. Γιατί δεν πρέπει να τα αγοράσουμε; Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε διαφορετικά συστήματα και δεν θεωρούμε ότι έχετε δικαίωμα να μας ασκείτε κριτική», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα