Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ακιντζί απαιτεί οι Ελληνοκύπριοι να καταστούν όμηροι του 10% των Τουρκοκύπριων

Ο Ακιντζί απαιτεί οι Ελληνοκύπριοι να καταστούν όμηροι του 10% των Τουρκοκύπριων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί,

Η απόρριψη της μιας θετικής ψήφου, της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων ενός ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, προετοιμάζει το έδαφος για την δημιουργία χάους, αναφέρει σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην εφημερίδα Χαβαντίς, ο κατοχικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Με αφορμή την επέτειο δέκα χρόνων έκδοσης της εφημερίδας και ενόψει της συνάντησης των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι η αποτελεσματική συμμετοχή δεν θα καταστήσει μη λειτουργικό τον συνεταιρισμό -όπως δήλωσε- ο ίδιος θεωρεί πως το να λέει κάποιος πως οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία θα δημιουργήσει χάος.

Η συνάντηση στις 26 Φεβρουαρίου, συνέχισε, δεν αποτελεί την έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, μπορεί όμως να είναι υποβοηθητική στο να ξεκαθαρίσει η προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ να διαπιστώσει εάν υπάρχει έδαφος ή όχι για να επαναρχίσει ο διάλογος.

«Μην περιμένετε ότι μετά από αυτή την συνάντηση θα λεχθεί ότι συναντηθήκαμε, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν την τάδε μέρα».

Στόχος της συνάντησης αυτής, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι το ξεκαθάρισμα της σύγχυσης στο μυαλό και διερωτήθηκε τί προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας για αποκέντρωση.

«Εάν αυτό που προτείνει είναι ‘να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στις συνιστώσες πολιτείες αλλά όσον αφορά τις αρμοδιότητες που θα μείνουν στον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό οι Τουρκοκύπριοι να μην έχουν λόγο, εγώ θα παίρνω τις αποφάσεις μόνος μου’ αυτό δεν είναι καν σημείο έναρξης».

Σε ερώτηση σχετικά με την ερμηνεία του δημοσιογράφου στο τι σημαίνει αποκέντρωση, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μπορεί κάποιος να εκλάβει τα όσα έχει πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την πρότασή του ως υπονόηση μιας τουρκοκυπριακής μειονότητας για να υποστηρίξει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πραγματικά -κατά την έκφρασή του- απομακρυνθεί από τις συγκλίσεις, πράγμα που -όπως είπε- τυγχάνει κριτικής και εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας πια.

Παρέπεμψε δε σε ανάλυση στην εφημερίδα «Αλήθεια» για την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή ενώ επανέλαβε το επιχείρημα για την σύγκλιση όσον αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο στην ομοσπονδιακή δομή.

Η σύγκλιση, είπε, ήταν ότι στο Υπουργικό θα συμμετέχουν επτά Ελληνοκύπριοι και τέσσερις Τουρκοκύπριοι και σε κάθε απόφαση θα χρειάζεται τουλάχιστον μία θετική ψήφος από κάθε πλευρά.

Σε περίπτωση, συνέχισε, που υπήρχαν εμπόδια στη λήψη απόφασης ή δεν μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση και εμποδίζονταν διεθνείς υποχρεώσεις, δημιουργήθηκε μηχανισμός επίλυσης διαφορών.

Θα μπορούσε επιπλέον να μεταφερθεί το θέμα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι Ελληνοκύπριοι λένε πως θα γίνουν όμηροι μιας μειοψηφίας του 18%, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο δεν υπάρχει θέμα πλειοψηφίας-μειοψηφίας, ούτε μικροί-μεγάλοι και έφερε ως παράδειγμα το Βέλγιο όπου όπου υπάρχουν έξι εκατομμύρια Φλαμανδοί και τρία εκατομμύρια Βαλόνοι αλλά στο Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχει ίσος αριθμός Υπουργών.

Στην Ελβετία υπάρχουν πολλά καντόνια και η προεδρία είναι εκ περιτροπής κάθε χρόνο ενώ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, παρ’ ότι ο πληθυσμός δεν είναι ίσος, η προεδρία ασκείται ισότιμα ανά οκτώ μήνες, πρόσθεσε.

«Εμείς είπαμε εδώ ναι σε μια εκ περιτροπής 2:1. Ούτε είπαμε ότι πρέπει όλοι οι υπουργοί να δώσουν θετική ψήφο, αλλά τουλάχιστον από τους τέσσερις “υπουργούς” μας ο ένας να έχει θετική ψήφο.

»Λέγεται ότι εάν αυτό γίνει αποδεκτό το κράτος δεν θα είναι λειτουργικό».

«Εγώ ισχυρίζομαι το αντίθετο. Είτε στο υπουργικό Συμβούλιο είτε στους άλλους θεσμούς, εάν σε μια απόφαση όλοι οι Τουρκοκύπριοι πουν όχι τότε σίγουρα θα πρέπει να εξετασθεί γιατί συμβαίνει αυτό.

»Εάν χωρίς να το δεις αυτό λες πήρα αυτή ή την άλλη απόφαση με πλειοψηφία, τότε θα δημιουργηθεί ένα χάος.

»Εάν απορρίπτοντας την μια θετική ψήφο στην αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, θα προετοιμάσεις το έδαφος για μια ασυμφωνία και θα σπείρεις σπόρους διχόνοιας μεταξύ των κοινοτήτων».

Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για την ΕΕ εκεί όμως η Κύπρος έχει το ίδιο δικαίωμα ψήφου με την Γερμανία των 80 εκ. ανθρώπων, και οι δύο χώρες έχουν από μία ψήφο.

«Αλλά η ΕΕ λειτουργεί, κάθονται, μιλούν και αναζητούν συγκλίσεις.

»Αυτό είναι που θα συμβεί και εδώ. Θα καθόμαστε να μιλούμε να τα βρούμε.

»Με την κουλτούρα του διαλόγου θα έρθει ο διαμοιρασμός».

Ο Ακιντζί ζητά τουλάχιστον μία θετική ψήφο

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να απαρνηθεί την αποτελεσματική συμμετοχή και την μία θετική ψήφο, «δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση της μίας θετικής ψήφου, είτε θα υπάρξει, είτε δεν θα υπάρξει.

»Εάν δεν υπάρξει σημαίνει ενιαίο κράτος. Ο κ. Αναστασιάδης μιλά για αποκέντρωση.

»Εάν δεν υπάρξει καμία αρμοδιότητα στην κεντρική διοίκηση και όλες είναι στις πολιτείες, αυτό σημαίνει δύο χωριστά κράτη.

»Ενιαίο κράτος είναι και το να υπάρχουν κοινές αρμοδιότητες αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία».

Δεν μπορεί να συμβεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι ο διαμοιρασμός της εξουσίας και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι προϋπόθεση.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα φέρει απτή πρόταση για το θέμα των ΜΟΕ στην συνάντηση, ο Μουσταφά Ακιντζί παρέπεμψε στα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα και την κινητή τηλεφωνία.

Η διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος, είπε, θα βοηθήσει και στη μείωση των τιμών ενώ θα επιτρέψει να ενσωματωθεί και η παραγωγή από την ηλιακή ενέργεια.

Θεωρεί, πρόσθεσε, πολύ σημαντική και την λειτουργία των κινητών σε όλη την Κύπρο, λέγοντας ότι δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό το μέτρο ωφελεί μόνο τους Τουρκοκύπριους «λες και οι Ελληνοκύπριοι δεν πάνε στην Καρπασία, στην Κερύνεια».

Εκτός από αυτά, κατέληξε, «υπάρχουν κάποιες σκέψεις μας που όταν πάρουν απτή μορφή θα τις συζητήσουμε».

Σχετικά άρθρα