Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος δήλωσε «παρούσα» στις προσπάθειες της ΕΕ στη Συρία

Η Κύπρος δήλωσε «παρούσα» στις προσπάθειες της ΕΕ στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλαμιστές, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Συρία, Τζιχαντιστές,

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύσει τις προσπάθειες της ΕΕ στην Συρία, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με τη Συρία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάσταση στη Συρία ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην ατζέντα του ΣΕΥ και σύμφωνα με τον Υπουργό, οι 28 προχώρησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης, «υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται είτε με την απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συρία, είτε ενόψει των τελευταίων εξελίξεων στον πολιτικό διάλογο».

«Επαναλάβαμε το γεγονός ότι η Συρία είναι ένα γειτονικό στην ΕΕ κράτος και θα πρέπει η ΕΕ να είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις», είπε ο Υπουργός και τόνισε ότι «υπάρχει σε εξέλιξη μια πολιτική διαδικασία που στην παρούσα φάση δεν δείχνει να οδηγείται σε θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει ως Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε ένα πιο ενεργό ρόλο και ήταν αυτό, αν θέλετε, το κύριο συμπέρασμα της συζήτησης που έγινε».

«Την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε την ετοιμότητα να ενισχύσει τις όποιες προσπάθειες της ΕΕ, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με τη Συρία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε για τη Συρία θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσκληθεί να είναι παρούσα στην άτυπη συνάντηση που θα γίνει (σ.σ. την Τρίτη) στην Ιρλανδία για το μεσανατολικό με περιορισμένο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών της περιοχής και είναι ένδειξη αναγνώρισης του ρόλου που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι έχει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και εργάζεται μέσα από τις διμερείς μας σχέσεις και τις τριμερείς συνεργασίες προωθώντας μια θετική ατζέντα για την περιοχή», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, πήγε από τις Βρυξέλλες στο Δουβλίνο για να συμμετάσχει, κατόπιν πρόσκλησης του Ιρλανδού ομόλογου του, σε κλειστή συνάντηση με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό.

Η συνάντηση, άρχισε τη Δευτέρα το βράδυ και θα συνεχιστεί την Τρίτη.

Πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ιρλανδίας, και σε αυτήν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν περιορισμένος αριθμός κρατών μελών της ΕΕ και της περιοχής της Μέσης Ανατολής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με στόχο τη διεξαγωγή μιας άτυπης συζήτησης για το Μεσανατολικό, σε εμπιστευτική βάση.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν από αραβικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, ενώ από τα κράτη- μέλη της ΕΕ θα πάρουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.

Η πρόσκληση και συμμετοχή της Κύπρου, δια του υπουργού Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδη, στη συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης και της σημασίας, που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του θετικού ρόλου που δύναται να διαδραματίσει.

Σχετικά άρθρα