Η Βρετανία εκτίμησε τη Δευτέρα πως οι ξένοι εθελοντές που έσπευσαν να πολεμήσουν μέσα από τις γραμμές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, πρέπει να δικαστούν εκεί όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματα απορρίπτοντας την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις ευρωπαϊκές χώρες να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους.
«Οι ξένοι μαχητές πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης σύμφωνα με την αρμόζουσα νομική διαδικασία στην πλέον κατάλληλη δικαιοδοσία», δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
«Όταν αυτό είναι δυνατό, πρέπει να γίνεται στην περιοχή όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματα», πρόσθεσε.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας για το θέμα αυτό.
»Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Κυριακή τους Ευρωπαίους να δεχθούν πίσω τους εκατοντάδες πολίτες τους που κρατούνται στη Συρία μετά την ένταξή τους στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η ημιαυτόνομη επαναστατική κουρδική διοίκηση αρνείται να δικάσει τους ξένους και θέλει να τους στείλει πίσω στις χώρες προέλευσής τους, ωστόσο οι δυτικές δυνάμεις έχουν τις επιφυλάξεις τους λόγω της εχθρότητας ενός μέρους της κοινής γνώμης τους.
Η Γερμανία παίρνει πίσω τους τζιχαντιστές της
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως οι Γερμανοί πολίτες που έχουν πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία έχουν θεμελιώδες δικαίωμα να επιστρέψουν στη Γερμανία.
Μιλώντας στην τακτική συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Γερμανία είναι σε στενή διαβούλευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και με τη Βρετανία και τη Γαλλία όσον αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες εκεί.
«Όλοι οι Γερμανοί πολίτες, περιλαμβανομένων εκείνων που φέρονται ότι ενεπλάκησαν με το Ισλαμικό Κράτος έχουν θεμελιώδες δικαίωμα» να βρίσκονται στη Γερμανία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε την Κυριακή πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να οργανωθεί σε αυτή τη φάση επιστροφή Ευρωπαίων τζιχαντιστών στην Ευρώπη, ενώ από το Παρίσι ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι προς το παρόν η Γαλλία δεν θα ανταποκριθεί στην απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικό δικαστήριο προτείνουν οι Βέλγοι
Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την άποψη ότι οι ξένοι τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους στη Συρία πρέπει να παραμείνουν κρατούμενοι και να δικαστούν στην περιοχή όσο περισσότερο είναι δυνατό.
Μία λύση θα μπορούσε να είναι ένα ειδικό δικαστήριο, είπε ο Μισέλ, ο οποίος πρόσθεσε πως ανεξάρτητα απ΄αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής προσέγγιση στο θέμα της διαχείρισης των ξένων τζιχαντιστών.
Κούρδοι: Αναλάβετε τις ευθύνες σας
Στο μεταξύ, οι κουρδικές Αρχές στη βόρεια Συρία διαμήνυσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα αφήσουν ελεύθερους ξένους αιχμαλώτους μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως οι χώρες τους πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτούς.
Ο Αμπντουλακαρίμ Όμαρ, συμπροέδρος διεθνών σχέσεων του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, δήλωσε πως περίπου 800 ξένοι τζιχαντιστές κρατούνται σε φυλακές ενώ περίπου 700 σύζυγοι και 1.500 παιδιά βρίσκονται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.
Δεκάδες άλλοι κρατούμενοι και συγγενείς τους φθάνουν κάθε μέρα.
Χαρακτήρισε τους αιχμαλώτους τρομοκράτες «ωρολογιακή βόμβα» λέγοντας πως οι τζιχαντιστές μπορεί να δραπετεύσουν αν η αυτόνομη κουρδική περιοχή δεχθεί επίθεση από την Τουρκία.