Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αντιοχεύς υπ. Άμυνας του Λιβάνου είπε «όχι» στον Χουλουσί Ακάρ για περαιτέρω τουρκική κατοχή στη Συρία

Ο Αντιοχεύς υπ. Άμυνας του Λιβάνου είπε «όχι» στον Χουλουσί Ακάρ για περαιτέρω τουρκική κατοχή στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπίσκοπος Αλέππο (Χαλεπίου) Γρηγόριος Γιοχάνα Ιμπραχίμ, Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, Ελληνική Ομογένεια, Λίβανος, Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος Γιαζίγκι, Ρωμιοί της Αντιοχείας, Συρία, Τουρκία, Χαλέπι,

Ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, Ελίας (Ηλίας) Μπου Σαάμπ, ελληνικής καταγωγής Αντιοχεύς, διαμήνυσε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου αντιτίθεται στη δημιουργία τουρκικής «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία δίχως την έγκριση της συριακής κυβέρνησης.

Οι δύο υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν το Σάββατο στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

«Κάθε άλλη [στρατιωτική] παρουσία εκτός των συριακών δυνάμεων δεν είναι καλοδεχούμενη και θεωρείται κατοχή», είπε στον Τούρκο ο Ελίας Μπου Σαάμπ.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποσχέθηκε στον Ελίας Μπου Σαάμπ «να παράσχει στον Λίβανο όλες τις πληροφορίες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών που σχετίζονται με τη μοίρα των δύο χριστιανών μητροπολιτών [Ελληνορθόδοξου και Μονοφυσίτη] στα συροτουρκικά σύνορα».

Η απαγωγή των μητροπολιτών

Στις 22 Απριλίου 2013, παραμονές Πάσχα, το επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε Σύρος υπήκοος και επέβαιναν σε αυτό οι δύο μητροπολίτες, διέσχιζε τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, στον μεθοριακό σταθμό Μανσούρα, με προορισμό το Χαλέπι, όπου μαίνονταν άγριες εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και δυνάμεων του προέδρου Άσαντ.

Λίγα λεπτά αφότου άφησε πίσω του το σημείο ελέγχου, το σταμάτησαν ένοπλοι μασκοφόροι, οι οποίοι με την απειλή των όπλων έβγαλαν από το αυτοκίνητο βίαια τους επιβάτες του, που ήταν ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος Γιατζιτζής και ο συρορθόδοξος (μονοφυσίτης) Αρχιεπίσκοπος Χαλεπίου Γρηγόριος Γιοχάνα Ιμπραχίμ και εκτέλεσαν επιτόπου τον οδηγό του, που προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί.

Για την απαγωγή και εξαφάνιση των δύο μητροπολιτών, αγνοούνται από τότε, έχει κατηγορηθεί ότι από πίσω βρίσκεται η Τουρκία.

Σχετικά άρθρα