Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εισβάλει ανατολικά του Ευφράτη δίχως άδεια του Άσαντ

Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εισβάλει ανατολικά του Ευφράτη δίχως άδεια του Άσαντ

Η Ρωσία διαμήνυσε στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να εισβάλει περαιτέρω στη βόρεια Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», δίχως την άδεια της συριακής κυβέρνησης.

«Το ζήτημα της παρουσίας μιας στρατιωτικής δύναμης που δρα για λογαριασμό μιας τρίτης χώρας στην επικράτεια μιας κυρίαρχης χώρας και ιδιαίτερα στη Συρία, πρέπει να αποφασιστεί απευθείας από τη Δαμασκό», δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Αυτή είναι η βασική μας θέση», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, φιλοξένησε την Πέμπτη την τέταρτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας, στη ρωσική πόλη Σότσι του Εύξεινου Πόντου, με θέμα τη συριακή κρίση, την οποία και συζήτησε με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ρουχανί.

Η Τουρκία, που έχει ήδη εισβάλει στη βορειοδυτική Συρία με την άδεια της Ρωσίας, επιθυμεί να επεκτείνει την κατοχή της σε όλη τη βόρεια Συρία, δηλαδή ανατολικά του Ευφράτη, καταλαμβάνοντας όλο το συριακό Κουρδιστάν.

Η Τουρκία επικαλείται ότι κινδυνεύει από τις κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας και πιέζει να της επιτραπεί να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των νοτίων συνόρων της, καταλαμβάνοντας τη βόρεια Συρία και μετατρέποντάς την δήθεν σε «ζώνη ασφαλείας».

Στην πραγματικότητα, το καθεστώς Ερντογάν επιθυμεί να κατακτήσει τη βόρεια Συρία και να επεκτείνει τα τουρκικά σύνορα προς νότο έως εκεί που τα ορίζει ο Όρκος του Έθνους.

Σχετικά άρθρα