Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή Ινδίας για Πακιστάν μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ

Οργή Ινδίας για Πακιστάν μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επίθεση Αυτοκτονίας, Ινδία ή Μπάρατ, Ισλαμιστές, Κασμίρ, Ναρέντρα Μόντι, Πακιστάν, Τζιχαντιστές,

Την «πλήρη απομόνωση» του Πακιστάν σκοπεύει να εξασφαλίσει η Ινδία, δίνοντας την πιο σκληρή της απάντηση για τη βομβιστική επίθεση στο Κασμίρ, όπου σκοτώθηκαν 46 χωροφύλακες.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι δεν αναλαμβάνει δράση εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζάις ι Μοχάμαντ, η οποία ευθύνεται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών.

Η επίθεση με στόχο αυτοκινητοπομπή του στρατού στο Τζαμού και Κασμίρ, σημειώθηκε ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες πριν το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του Μόντι αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του στις κάλπες.

«Θα δώσουμε την αρμόζουσα απάντηση, δεν θα επιτρέψουμε στον γείτονά μας να μας αποσταθεροποιήσει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, λίγη ώρα αφότου προέδρευσε στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε για την επίθεση.

Η επίθεση προκάλεσε ξέσπασμα οργής στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και απαιτήσεις να υπάρξει ανταπόδοση.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Τζάις ι Μοχάμαντ, η οποία εδρεύει στο Πακιστάν, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, που διέπραξε βομβιστής αυτοκτονίας πέφτοντας πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε μέλη της χωροφυλακής χθες Πέμπτη.

Η ινδική κυβέρνηση ανέφερε ότι διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για την εμπλοκή του Πακιστάν στην επίθεση. Το Ισλαμαμπάντ διέψευσε πως ενέχεται στην ενέργεια.

Η Ινδία θα προχωρήσει σε όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει για να επιτύχει την «απόλυτη απομόνωση» του Πακιστάν, τόνισε ο υπουργός Προεδρίας της ινδικής κυβέρνησης Αρούν Τζέιτλι μετά την έκτακτη συνεδρίαση στην πρωθυπουργική κατοικία.

Το πρώτο βήμα θα είναι πως η Ινδία θα τερματίσει τα προνόμια που απολαύει το Πακιστάν χάρη στη μεταχείριση της ρήτρας του Μάλλον Ευνοούμενου Κράτους (ΜΕΚ) από το Νέο Δελχί μέχρι χθες, ανέφερε ο Τζέιτλι.

Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών «θα προχωρήσει σε όλα τα πιθανά βήματα» για να επιτύχει «την πλήρη απομόνωση του Πακιστάν από τη διεθνή κοινότητα».

Το διμερές εμπόριο Ινδίας-Πακιστάν ανέρχεται σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ο Μόντι όμως, μπροστά στις εκλογές, πιέζεται να επιδείξει πυγμή.

Ο Λευκός Οίκος αξίωσε σε ανακοίνωσή του – παρά τις διαψεύσεις του Ισλαμαμπάντ – το Πακιστάν «να τερματίσει αμέσως να υποστηρίζει και να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφός του» και πρόσθεσε ότι η επίθεση ενίσχυσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εντείνει την διμερή αντιτρομοκρατική συνεργασία με αυτή της Ινδίας.

Σχετικά άρθρα