Βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων στη Βενεζουέλα, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί μέρος των τεράστιων ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα, δεσμεύτηκαν να προσφέρουν 25 χώρες, έπειτα από Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον.
«Σήμερα, 25 χώρες, που συμμετείχαν στη σύνοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα που οργανώθηκε από τον ΟΑΚ, υποσχέθηκαν 100 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο σύμβουλος Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, μέσω Twitter.
Σύμφωνα με τον Νταβίντ Σμολάνσκι, συντονιστή μιας ομάδας εργασίας του ΟΑΚ για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα, το ποσό θα διατεθεί απευθείας στα κέντρα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στηθεί κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας και της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, καθώς και στο ολλανδικό νησί Κουρασάο, στο νότιο μέρος της Καραϊβικής Θάλασσας.
Την ίδια ώρα, από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, προειδοποιούσε ότι ένας άλλος συνασπισμός κρατών είναι έτοιμος να πολεμήσει αυτό που ονόμασε παράνομη προσπάθεια – υπό τις ΗΠΑ – να ανατραπεί η κυβέρνησή του και κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί τις κυρώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια σαν πολιτικό όπλο εναντίον των Βενεζουελάνων.
Ο Αρεάσα συνοδευόταν από πρεσβευτές αρκετών χωρών της ομάδας αυτής, στις οποίες περιλαμβάνονται η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, η Νικαράγουα, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και η Συρία.
Συνολικά 50 χώρες απαρτίζουν την ομάδα που στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τους «New York Times».
Άλλες τόσες, περιλαμβανομένης της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι εκείνες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και πιέζουν τον Μαδούρο να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει προσφερθεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, κυρίως τον τελευταίο μήνα, οπότε ο Γκουάιντο αυτοανακηρύχτηκε μεταβατικός πρόεδρος και σειρά διαδηλώσεων οργανώνονται κάθε εβδομάδα στο Καράκας.
Παραταύτα, για τον ΟΗΕ, η κυβέρνηση του Μαδούρο εξακολουθεί να εκπροσωπεί νόμιμα τη Βενεζουέλα.