Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία η μαφία κάθεται στα έδρανα της Βουλής και κυβερνά τη χώρα

Στην Αλβανία η μαφία κάθεται στα έδρανα της Βουλής και κυβερνά τη χώρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Εμπόριο Ανθρώπων, Εμπόριο Ναρκωτικών, Ισλαμιστές, Καρτέλ, Καρτέλ Ναρκωτικών, Μαφία, Μόνικα Κρυεμάδη, Ναρκωτικά, Τζιχαντιστές,

Στην Αλβανία η μαφία και τα καρτέλ ναρκωτικών συνιστούν μια πανίσχυρη δύναμη. Την ισχυρότερη στη χώρα.

Μάλιστα, όπως έχουν διαπιστώσει οι Αμερικανοί, είναι οκτώ οι «οικογένειες» που κουμαντάρουν την Αλβανία.

Οι δραστηριότητες των αλβανικών εγκληματικών οργανώσεων έχουν εδώ και πολύ καιρό περάσει τα σύνορα και εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Η Αλβανία αποκαλείται «Κολομβία της Ευρώπης».

Η μαφία μπήκε στη Βουλή

Η αλβανική μαφία και τα έσοδά της έχουν τραβήξει την προσοχή των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Η Ιταλία χρησιμοποιείται από τους Αλβανούς μαφιόζους ως «πύλη» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημόσια ιταλική τηλεόραση Rai3 διεξάγει εκτενές ρεπορτάζ στην Αλβανία.

Διερευνά πώς ξεπλένονται τα χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες και που καταλήγουν.

Η Αλβανίδα δημοσιογράφος Κλοντιάνα Λάλα συμμετέχει στη δημοσιογραφική έρευνα.

Όπως λέει, η Αλβανία έχει περάσει σε μια επόμενη φάση.

Η «παραδοσιακή» συνεργασία μερίδας των πολιτικών με εγκληματίες έχει ξεπεραστεί.

Σήμερα, σύμφωνα με την Κλοντιάνα Λάλα, η μαφία έχει μπει στο κοινοβούλιο.

Ξέπλυμα μέσω οικοδομικής δραστηριότητας

Ο τομέας των κατασκευών εξακολουθεί να είναι το κυρίως «πλυντήριο» για τη νομιμοποίηση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Rai3 υπογραμμίζει τις απειλές που έχει δεχθεί η δημοσιογράφος από τις εγκληματικές ομάδες, αλλά δηλώνει ότι δεν φοβάται γιατί λέει την αλήθεια.

Τι λέει η ιταλική τηλεόραση

«Πολλά χρήματα από την παράνομη διακίνηση, ναρκωτικών και πορνείας, έχουν έρθει στην Αλβανία.

»Ένα μεγάλο μέρος των κατασκευών που έγιναν και γίνονται στην Αλβανία είναι από αυτά τα έσοδα», λέει η δημοσιογράφος Κλοντιάνα Λάλα.

Ο Πιερ Νταμιάνι Ντ’ Αγκάτα και ο Κλαούντιο Ρουμπίνο ταξίδεψαν από τη Ρώμη στην Αλβανία για να πάρουν συνέντευξη από την Κλοντιάνα Λάλα.

«Δεν αποτελεί νέα είδηση η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών και των εγκληματικών ομάδων.

»Αλλά, τώρα έχουμε έρθει σε εκείνο το σημείο, όπου η μαφία έχει μπει στο Κοινοβούλιο», λέει η Κλοντιάνα Λάλα.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της τρέχουσας κυβέρνησης του Έντι Ράμα κατηγορείται για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και υπήρξε προστάτης αυτών των εγκληματιών.

Ο εξάδελφός του Μωυσή Χαμπιλάι καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Κατάνιας.

Πριν λίγες ημέρες, ο Ιταλός Εισαγγελέας κατά της Μαφίας, έφθασε στα Τίρανα και διαπίστωσε ότι η μαφία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην αλβανική οικονομία.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, η δικαιοσύνη είναι πολύ αδύναμη, ακόμη και μετά τη λεγόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης το 2016», λέει η Κλοντιάνα Λάλα.

Τον Αύγουστο, στο σπίτι των γονέων της Κλαντιάνα Λάλα έριξαν βολές με Καλάσνικοφ. Ήταν μια προειδοποίηση από τη μαφία.

«Δεν φοβάμαι. Εάν ένας δημοσιογράφος λέει την αλήθεια, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι τίποτε», είπε η Κλοντιάνα, σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σχέσεις και με το Ισλαμικό Κράτος

Οι σχέσεις της αλβανικής μαφίας με το Ισλαμικό Κράτος και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες στην Αλβανία, είναι το θέμα του βιβλίου με τίτλο «Geldwäsche in Europa: Terrorismus und Organisierte Kriminalität» που κυκλοφορεί στη Γερμανία.

Υπογράφεται από πανεπιστημιακούς και ερευνητές του Ινστιτούτου Μελετών Αστυνόμευσης και Ασφάλειας (IPoS) της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Βρέμης.

Οι συγγραφείς, ο καθηγητής Arthur Hartmann και οι Trygve Ben Holland και Sarah Kunkel, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2017, υπό την αιγίδα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (BKA), ερεύνησαν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Επικεντρώθηκαν ιδίως στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο και στις επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος τους ο εντοπισμός των διασυνδέσεων μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος, της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τα εγκληματικά δίκτυα αυξάνουν τη διακρατική δράση τους.

Η κυβέρνηση Ράμα ξεπλένει τα χρήματα της τρομοκρατίας

Το βιβλίο έγινε αντιληπτό από μερίδα του αλβανικού Τύπου, που άδραξε την ευκαιρία για να εξαπολύσει νέα πυρά κατά του Έντι Ράμα.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της Gazeta Telegraf: «Η κυβέρνηση “Ράμα” ξεπλένει τα χρήματα της μαφίας και της τρομοκρατίας».

Όλο το βιβλίο κατηγορεί κυρίως την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για τη δυνατότητα ξεπλύματος χρημάτων σε μεγάλο βαθμό από τη μαφία και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Γερμανοί συγγραφείς περιγράφουν πώς το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε την αλβανική μαφία προκειμένου να πουλήσει νόμιμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πετρέλαιο 15 δεξαμενόπλοιων.

Επίσης, δίνουν διάφορα παραδείγματα για το οι τοπικές δυνάμεις βάζουν από το παράθυρο αυτό που προηγουμένως έμπαινε από την πόρτα.

Γνωστή είναι και η περίπτωση της τράπεζας «ABI Bank» (σ.σ στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας είναι μέλος και η σύζυγος του Ράμα, Λίντα Ράμα).

Η άδεια της τράπεζας θεωρήθηκε αδιαφανής από τους διεθνείς οικονομικούς φορείς, όπως το ΔΝΤ, αναφέρεται στο βιβλίο.

Υπογραμμίζουν ότι η αλβανική μαφία δεν προσεγγίζει ιδεολογικά με το Ισλαμικό Κράτος.

Όταν μπορεί συνεργάζεται μαζί του απλά και μόνο για να αυξήσει το οικονομικό κέρδος.

Η Ευρώπη γνωρίζει

Στο στόχαστρο της Δύσης μπαίνουν ξανά τα ναρκωτικά και το μαύρο αλβανικό χρήμα.

Η Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε έκθεσή της στα τέλη του περασμένου έτους γράφει ότι η Αλβανία παραμένει πλυντήριο μαύρου χρήματος.

Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι είναι πολλοί και αρκετοί συνδέονται με τον κόσμο του εγκλήματος και εμπλέκονται σε κυκλώματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Moneyval καλεί τις αλβανικές Αρχές να δώσουν και την απαραίτητη προσοχή σε όσους χρηματοδοτούν την τζιχαντιστική τρομοκρατία.

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου η αυστριακή Die Press έγραφε, ότι σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της Αλβανίας προέρχεται από τα ναρκωτικά.

Τι έλεγε η αντιπολίτευση πριν ένα χρόνο

Στα τέλη του 2017 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, είχε καταγγείλει ότι το ξέπλυμα των χρημάτων στην Αλβανία γίνεται μέσω τραπεζών.

Οι τράπεζες αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιούν συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγάλος αριθμός οικοδομών στη χώρα, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση και υπάρχουν χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, είναι αποτέλεσμα των πολλών χρημάτων που προέρχονται από τα ναρκωτικά», ανέφερε ο Λουλζίμ Μπάσα.

Την ίδια περίοδο ο βουλευτής Περπαρίμ Σπαχίου κατηγορούσε την κυβέρνηση Ράμα ότι προσπαθούσε να ξεπλύνει βρώμικο χρήμα προερχόμενο από ναρκωτικά, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Σαλί Μπερίσα, που σε συνέντευξή του στην τηλεόραση News24, είχε δηλώσει ότι ο Έντι Ράμα εμπλέκεται άμεσα και ελέγχει την παραγωγή και τη διακίνηση μαριχουάνας στην Αλβανία.

Όπως έλεγε, «περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ναρκωτικά κρύβονται σε αλβανικές σήραγγες».

Ράμα και ναρκωτικά

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Μόνικα Κρυεμάδι, είπε από το βήμα της Βουλής:

«Ένας πρωθυπουργός που παίρνει ναρκωτικά, είναι όμηρος των προμηθευτών του.

»Εχθές μας ήρθε στη Βουλή με αλεξίσφαιρο γιλέκο, είναι όμως όμηρος του «πράγματος» που του πουλάνε.

»(…) …πάνε 20 χρόνια που κρύβει (σ.σ. Ο Ράμα) το ιατρικό του ιστορικό.

»Του συνιστώ να μην πάρει «πράγμα» (σ.σ. δηλαδή ναρκωτικά) διότι, δεν τον βοηθάει στο άσθμα.

»Πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι η αντιμετώπιση του εαυτού του.

»Για 20 χρόνια ακούμε ότι είναι μοντέρνος άνθρωπος, αλλά το μόνο που ξέρει, είναι πώς να εκβιάζει τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

»Από ημέρες είμαστε σε επικοινωνία με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε για να προχωρήσουμε την ατζέντα της χώρας προς την Ε.Ε.

»Θα πρέπει να αντιληφθούν οι πρέσβεις ότι η ομάδα αυτή ληστών, αυτή η εγκληματική σέχτα επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όχι μόνο που δεν θέλει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την ένταξη της Αλβανία ς στην Ε.Ε, αλλά σκοπός της είναι η καταστροφή της Αλβανία ς.

»H μετατροπή της σε ένα εγκληματικό και τρομοκρατικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.

»Ο πρωθυπουργός είναι ένας εγκληματίας, όμηρος των συμμοριών του εγκλήματος, όμηρος των ναρκωτικών και της κοκαΐνης που χρησιμοποιεί.

»Είναι ωρολογιακή βόμβα, όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Σχετικά άρθρα