Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά βάζουν «φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Πώς δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά βάζουν «φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά έπλευσαν σήμερα Δευτέρα κοντά σε νησιά που διεκδικεί η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, σε μια κίνηση που εξαγρίωσε το Πεκίνο ενόσω οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων βρίσκονται στο ναδίρ.

Πεκίνο και Ουάσιγκτον έχουν εγκλωβιστεί σε έναν εμπορικό πόλεμο, που έχει κοστίσει και στις δύο δισεκατομμύρια δολάρια, και οι δύο πλευρές αναζητούν διέξοδο προτού εκπνεύσει η διορία της 1ης Μαρτίου για την εκεχειρία.

Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα στην αμερικανική παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ νωρίτερα είχε εκφράσει την ελπίδα να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο πιο πρόσφατος γύρος των οποίων μόλις άρχισε στο Πεκίνο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε – ανώνυμα – στο Reuters ότι τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά έπλευσαν εντός 12 ναυτικών μιλίων σε ύφαλο στις διαφιλονικούμενες Νήσους Σπάρτλι.

Η επιχείρηση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων ήταν η πιο πρόσφατη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, προσπάθειες του Πεκίνου να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα στρατηγικής σημασίας ύδατα του διαφιλονικούμενου αρχιπελάγους, όπου δραστηριοποιείται το ναυτικό της Κίνας, της Ιαπωνίας και ορισμένων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σχετικά άρθρα