Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν επιμένει ότι η Τουρκία θα καταλάβει στη Συρία τα εδάφη που θα εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ

Ο Ερντογάν επιμένει ότι η Τουρκία θα καταλάβει στη Συρία τα εδάφη που θα εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αφότου οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συρία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων σε περιοχές (της Συρίας), απ’ όπου θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις» σημείωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τα βήματα για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» (τουρκικής ζώνης κατοχής) στη βόρεια Συρία θα πρέπει να ληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Όπως σημείωσε ο Ερντογάν, η Τουρκία διαθέτει κάθε μέσο να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας από μόνη της, αρκεί οι σύμμαχοί της να της παράσχουν υλικοτεχνική υποδομή.

«Η πρόσφατη πρωτοβουλία που πήρε ο (πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ στη Συρία κατέστρεψε τα σχέδια εκείνων που επιχειρούν να κομματιάσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Τούρκος ηγέτης, η Τουρκία είναι «αποφασισμένη» να πολεμήσει εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που απειλούν την περιοχή και τον κόσμο.

Προφανώς δεν έχουν ενημερώσει τον κ. Ερντογάν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ζήτημα ημερών να «σβηστεί από τον χάρτη».

Στο θέμα των διμερών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ξεπέρασαν με επιτυχία όλα τα προβλήματα.

Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή, πλήρη και στρατηγική συμμαχία, που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα.

Δεν εξήγησε πώς τα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ-Τουρκίας συμπορεύονται με τα κοινά συμφέροντα Τουρκίας-Ρωσίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλαν στον τουρκικό χάλυβα, χαρακτηρίζοντάς τους ένα μεγάλο πρόσκομμα στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμευτούν σε κοινές επενδύσεις στους τομείς της άμυνας και της διαστημικής τεχνολογίας.

Σχετικά άρθρα